Koninklijk bezoek voor de W2 in Den Bosch. Afgelopen festivalseizoen doken de mannen van Royal Republic al op vele festivals op en nu is de band op tour en slaat hierbij een aantal zalen in Nederland niet over. Vanavond is de W2 in Den Bosch aan de beurt om de Zweden de zaal op zijn kop te laten zetten. Hun live reputatie liegt er niet om en de goedgevulde zaal wil wel eens meemaken hoe het er bij een clubshow van Royal Republic aan toe gaat. Rockportaal.nl was erbij en maakte het volgende verslag!

De W2 heeft niets te vrezen als het om bezoekersaantallen gaat. Op deze maandagavond is het goed druk in de zaal. Veel jong publiek is op de show afgekomen en staat vooraan te wachten tot het geweld losbarst. Ze zullen wel even moeten wachten, want Tracer is eerst aan de beurt. De band uit Australië trakteert het publiek op heerlijke klanken. Ze spelen een flinke dosis Stonerrock, waarbij de zanger er nog wat Metal invloeden aan toevoegt. Bij veel nummers herkennen we muziek in de stijl van Queens of the Stone Age en Kyuss en soms lijken riffs simpelweg gekopieerd. Maar wel goed gekopieerd, want het spelen van deze muziek lijkt soms makkelijker dan het werkelijk is.

[singlepic id=13417 w=320 h=240 float=right]Tracer bracht onlangs de Europese versie van hun album “Spaces in Between” uit en hiervan komen veel nummers voorbij. Naast het goed spelen van de muziek weten de mannen ook wel wat show neer te zetten. Als op een gegeven moment de gitaristen hun gitaren op hun rug kunnen spelen kan de drummer ook niet achterblijven, wat natuurlijk veel applaus oplevert. Na een half uur zit helaas hun show er al op, want hier hadden we graag nog meer van gehoord. Gelukkig komen ze naar Paaspop komend jaar!

Een band die ook al op Paaspop gestaan heeft zijn Royal Republic. De band heeft het afgelopen jaar op allerlei festivals zich al bewezen. Vandaar dat er vanavond veel bezoekers op deze show zijn afgekomen. De band heeft een ludieke actie bedacht, waarbij ze kartonnen kroontjes hebben uitgedeeld. Op deze kroontjes staat natuurlijk de bandnaam Royal Republic en overal zie je dan ook bezoekers met een kroontje op hun hoofd. Deze kroontjes staan allemaal dezelfde kant op als de band van start gaat. Ze trappen af met “We Are The Royal”, wat van hun gelijknamige debuutplaat komt. Een nieuwe cd hebben ze vast geen tijd voor, want de mannen zijn al best lang op tournee. Hun shows worden gekenmerkt door een flinke dosis energie en ook vanavond geven ze weer alles. Hun klanken doen denken aan een mix van The Hives, Franz Ferdinand, Danko Jones en Electric Six. Kortom volop energie, ritmisch en een vleugje humor.

[singlepic id=13431 w=320 h=240 float=left]De humor komt ook terug in de teksten, want er zullen weinig bands zingen over “Underwear”. Twee vrouwelijke fans grijpen dit nummer aan om zich van hun shirt te ontdoen en zo op schouders gedragen naar de show te kijken. Vervolgens gaat een van hen aan het crowdsurfen en beland op het podium. Echter is de security hier niet van gediend en mag de dame het podium weer snel verlaten. Behalve als ze naakt gaat stagediven mag ze terugkomen van zanger Adam Grahn. Fans willen wel eens gek doen, maar vanavond is dit niet het geval. De show gaat lekker verder en een van de gitaristen besluit om op een akoestische gitaar te gaan spelen. Deze sound mengt zich prima in de nummers van Royal Republic en tijdens “Walking Down The Line” zet hij ineens Metallica’s “Seek and Destroy” in. Het publiek is uitzinnig en er wordt flink gesprongen en meegezongen. De band uit Zweden maakt er samen met het publiek een echt feest van. Er zit nog een cover meer in het vat en de kelen in Den Bosch brullen graag “Ace of Spades” mee.

De energieke show gaat in een sneltreinvaart voorbij en voordat we het doorhebben zit de show er bijna op. Gelukkig zijn er nog wat lekkere nummers voor het laatst bewaard en mag iedereen losgaan op “Tommy-Gun” wat ook wordt meegezongen. De energie die de mannen op het publiek afvuren heeft gewerkt. Royal Republic heeft hun onderdanen in Nederland van een prima show voorzien. Gelukkig komen ze na een “we want more” nog terug op het podium, want eigenlijk missen nog één grote hit. Deze is voor het laatst bewaard en met “Full Steam Spacemachine” als ultieme afsluiter mogen we spreken van een geweldige avond. Royal Republic zijn heer en meester in Den Bosch!

[nggallery id=1112]

[nggallery id=1113]