Fortarock bestaat 5 jaar en dat moet gevierd worden en waarom niet met een mini festival in het pittoreske Doornroosje. De entree prijs is gezakt van 20 Euro`s naar het meer dan schappelijke 10 Eurotjes (zou de kaart verkoop in eerste instantie tegen gevallen zijn?) en daarvoor krijg je maar liefst 6 bands uit alle hoeken van Europa.

Men gaat ook al vroeg van start deze zondag, en als ik om 18:45 de concertzaal binnen stap, begint het Spaanse Noctem gelijk met hun eerste nummer. Dit betekend dat ik Dead Shape Figure (Finland) en Six Reasons To Kill (Duitsland) al gemist heb. Jammer maar helaas, ik ben overigens niet de enige die eerst wat zondag verplichtingen moest afwerken gezien de geringe opkomst. Gelukkig werd het al snel redelijk druk en kunnen de organisatoren tevreden zijn over het bezoekers aantal (toch denk ik dat voor 10 Euro de zaal uit zijn voegen had moeten barsten)

Afijn, het beschilderde gezelschap dat onder de naam Noctem opereert maakt een solide indruk en er wordt geen genade wordt ge-toont voor de oren van de bezoekers, de Blackmetal klinkt erg gedreven maar als men 20 minuten later het podium verlaat ben ik erg verbaasd, 20 minuten is echt veel te kort.

Een kwartier later is het de beurt voor het van origine uit Israel maar nu vanuit Nederland opererende Melechesh. het zal niemand verbazen dat Melechesh, Blackmetal combineert met oosterse invloeden. Men doet dit op een zeer geraffineerde manier zodat de invloeden steeds aanwezig zijn maar nergens de songs overheersen. Tijdens het eerste nummer draagt de gitarist een soort van ninja masker, en hoewel dit ongetwijfeld een soort van statement is ontgaat mij de bedoeling ervan. Na iets meer dan een half uur is ook dit zeer goede optreden afgelopen en betrap ik mezelf op de gedachte dat men misschien een band minder had moeten programmeren en de bands iets meer tijd had moeten gunnen om hun kunsten te vertonen.

Dan is het tijd voor de band waar het mij vanavond eigenlijk om te doen is. Het is de beurt voor het Noorse Keep Of Kalessin, die hier zijn om hun laatste, sublieme, album Reptilian te promoten. Het geluid is een tikje harder gezet en jammer genoeg gaat dit ten koste van de kwaliteit, gelukkig niet zo erg dat het vervelend wordt. In de 40 minuten die voor KoK gereserveerd zijn worden dan ook vooral songs van het laatste album gespeeld. The Awakening, Dragon Iconography, Judgement en ook het zware maar wat tragere Dark As Moonless Night knallen van begin tot eind, de band geniet zichtbaar en bewijst nog maar eens dat snelle, zware muziek alleen maar heftiger wordt met goede, krachtige melodieen.

Als laatste is het dan nog eens de beurt voor het Zwitserse Samael die hun Blackmetal weer over een hele andere boeg gooien, namelijk met elektronische ,Industrial invloeden ook dit werkt wonderwel prima maar begint voor mij persoonlijk na verloop van tijd wel een beetje eentonig te worden. Ook mis ik visueel gezien een echte drummer, het doosje waar de drumgeluiden uitkomen doet zijn werk prima, maar toch. Wel moet ik zeggen dat ik erg gecharmeerd ben van de charismatige frontman die het publiek als het ware naar zich toezuigt.

Al bij al een prima metal avondje waar een zeer af-wisselende mix van (black) metal ten gehore werd gebracht voor een ontzettende mooie (vooroorlogse) ticket prijs.