Niets is wat het lijkt. De band van vanavond heet niet de Scorpions, maar de Scorpios. Ze spelen geen snelle punksongs, maar spelen normaal wel in bekende punkbands. Heb je wel eens dat je de nummers zo snel vindt gaan en je eigenlijk niet de tekst kunt volgen? De Scorpios bieden hulp. Met enkel akoestische gitaren en een keyboard gieten ze de alom bekende tracks in een subtiel akoestisch jasje. Den Bosch wordt dan ook getrakteerd op een MTV PUNKPLUGGED!

Een goed gevulde zaal is er helemaal klaar voor en het gordijn van de W2 opent zich voor het publiek. Onder luid applaus komen de heren van de Scorpios op. De heren hebben voor de gein een pruik op en in het midden van het podium staat een microfoonstandaard met ook een pruik erop. De Scorpios bestaan normaliter uit vier personen, maar bandlid Jon Snodgrass is onlangs vader geworden en heeft tijdelijk verlaten. Vanavond zullen de heren het tijdens deze enige show in Nederland het met z’n drieën moeten gaan doen.Met de zangers van zowel Lagwagon als No Use For A Name zou dit wel moeten lukken!

Na wat grappen en grollen is het tijd voor het echte optreden. Den Bosch wordt getrakteerd op een show van ruim twee uur. De setlist is doorspekt met heel wat hits van No Use For A Name en Lagwagon. Hoewel veel aanwezigen deze nummers door en door kennen is het toch even wennen als de nummers in een totaal nieuwe vorm worden voorgeschoteld. Als dan ook de herkenning toeslaat wordt er zachtjes en soms wat harder meegezongen. Iedereen kijkt dan ook vol spanning naar het podium en wacht af wat de heren allemaal in petto hebben. Het kan dan ook van alles zijn, want de muzikale geschiedenis van deze bandleden is gigantisch. Er zijn zoveel keuzes, zoveel mogelijkheden.

Ondanks dat de Scorpios vanavond alles akoestisch laten horen verveelt de show voor geen minuut. Dit heeft ook te maken met de opbouw van het optreden. De bandleden krijgen allemaal hun momentje om iets te laten horen. Tijdens deze blokken leggen de anderen even de instrumenten neer, pakken wat te drinken en wachten geduldig totdat zij weer aan de beurt komen. Deze blokken worden door Joey Cape (de zanger van Lagwagon) en Tony Sly (de zanger van No Use For A Name) gebruikt om nummers van hun eigen band te spelen, maar ook hebben beiden solo-platen uitgebracht, waarvan ook enkele tracks passeren. Zo mag Den Bosch graag luid meezingen met “Alien 8” en “Justified Black Eye”.

De vreemde eend vanavond is toch wel Brian Wahlstrom. De man op toetsen heeft dan wel geen grote bands op zijn naam staan, maar beschikt ook over een prima stemgeluid. Tijdens zijn blok horen we dan ook een aantal nummers die de mannen samen als Scorpios hebben uitgebracht. De band heeft samen een album opgenomen en ook hiervan komen een flink aantal nummers voorbij. Ook schroomt de band zich niet om Bob Marley te coveren. Wat wel opvalt is dat het “Redemption Song” betreft. Wat is het toch met allerlei artiesten dat ze juist dit nummer kiezen om te coveren?

Het publiek kan dit alles wel waarderen en ook de band heeft er plezier in vanavond. Normaal zouden ze na een speeltijd als deze doodop zijn, maar een akoestische avond zou wel een hele avond kunnen duren. De band herinnert de zaal nog van lang geleden en vraagt wie er toen ook al bij was. Dit aantal blijkt behoorlijk te zijn en we mogen concluderen dat er in Nederland nog een grote schare fans zit. Een akoestische avond als deze biedt deze fans ook eens de mogelijkheid om echt aandachtig naar de teksten te kunnen luisteren. Veel teksten denderen normaal gesproken in een sneltrein voorbij en nu horen we veel beter wat ze nu werkelijk zingen. Hieruit valt op te maken dat het geen onzinteksten zijn en mannen weldegelijk inhoud aan hun nummers weten mee te geven. Dit gecombineerd met prima gitaarspel en goede zang maakt een show van de Scorpios tot een unieke avond.

Foto met dank aan Bas Spierings (info@spierings-fotografie.nl)