Op 26 oktober is het zover. Het langverwachte album van de heren uit New Jersey komt uit. Het vorige album ‘Life Is Not A Waiting Room’ heeft ervoor gezorgd dat de verwachtingen hoog gespannen zijn. Kan ‘Senses Fail’ de verwachtingen waar maken met hun nieuwe langspeler ‘The Fire’?

De Amerikaanse emo/postharcoreband legde met ‘Life Is Not A Waiting Room’ de lat voor het volgende album hoog. Het album is volgens leadzanger Nielsen onder andere een reactie op hoe ze omgaan met veranderingen en met de groei die ze doorstaan op zowel persoonlijk gebied als op het gebied van creativiteit. En dat is te horen. ‘The Fire’ gaat verder waar het vorige album ophield. Een stap verder dus. De weg die ingeslagen werd, wordt verder bewandeld. Het is goed om te horen dat de band progressie maakt. Het is net alsof je de muziek gaandeweg volwassen hoort worden.

Het openingsnummer, erg verrassend ‘The Fire’ genaamd,  hakt erin. Meteen horen we de sound waar ‘Senses Fail’ bekend om staat. Vooral het stemgeluid (emo) valt hierbij op. De opbouw van de nummers is uitstekend gedaan. Rustige , melodieuze nummers worden afgewisseld met sneller, ruigere nummers. Een goed voorbeeld is ‘Landslide’, deze rustige song, zorgt voor een breekpunt waarna het album weer het tempo opzoekt. Ook in de songs zelf is plaats voor afwisseling. Mooie zuivere vocalen worden zodra dat past verruild voor sreams. Het sterke punt hiervan is dat dit nergens stoort doordat de band de wisselingen op het juiste moment inzet.

‘Senses Fail’ heeft met ‘The Fire’ zichzelf overtroffen. Doordat het oude werk en ook de nieuw ingeslagen weg beiden duidelijk terug te horen zijn behoudt de band de unieke sound en maakt daarnaast ruimte voor meer en meer progressie.