Wie verwacht dat dit album vergelijkbaar is met Metallica & Symphony heeft het mis. Dit album is theatraler en klassieker en heeft weinig met rock te maken. Maar dat wil niet zeggen dan het voor een rockliefhebber niet interessant kan zijn.

Serj Tankian is vooral bekend als zanger van System of a Down. In 2006 besloot deze band een pauze te nemen, waarna gitarist Daron Malakian en drummer  John Dolmayan samen de band Scars on Broadway vormden. Tankian ging alleen verder en in oktober 2007 kwam zijn eerste soloalbum “Elect the Dead” uit. De muziek van Tankian bevat net zoals System of a Down invloeden uit veel verschillende muziekstijlen zoals metal, hardrock, jazz en Oost-Europese muziek.

Tankian heeft nu een symfonische versie gemaakt van dit eerste (en tot nu toe enige) solo-album. Hij heeft de nummers hiervoor opnieuw geschreven zodat ze geschikt zijn voor het Auckland Philharmonia Orchestra. Op 16 maart 2009 namen ze samen in Nieuw-Zeeland deze cd en bijbehorende dvd op, onder toeziend oog van de fans.

De volgorde van de nummers op de ‘gewone’ versie van het album komt niet overeen met de volgorde op deze symfonische versie. Er zijn twee nooit eerder uitgebrachte nummers toegevoegd, namelijk “Gate 21” en  “The Charade”. Ook heeft Tankian nummers van het originele album weggelaten, zoals “The Unthiking Majority” en “Praise the Lord and Pass the Ammunition”.

De krachtige en flexibele stem van Tankian speelt de hoofdrol en komt op deze cd meer tot zijn recht dan bij System of a Down of op het gewone album. Hij gaat van hard naar zacht, van hoog naar laag en van serieus naar humoristisch. Helaas lijkt het of veel geluiden van het publiek en de opmerkingen van Tankian zijn weggelaten, waardoor het live-element niet goed tot zijn recht komt.

Mensen die echt totaal niet van klassieke muziek houden zullen dit album bij de eerste keer luisteren waarschijnlijk niet zo kunnen waarderen. Maar als je de muziek van System of a Down goed vindt, geef deze versie van “Elect the Death” dan toch een kans. Want hoe vaker je het album luistert, hoe beter het wordt.