Als men op de hoes alleen al afgaat kunnen we er al vanuit gaan dat we te maken hebben met een experimenteel stukje muziek. Een deel is waar, ware het niet dat dit veel verder gaat dan een experimentje. Dit is een meesterwerk van uitzonderlijke klasse. ‘Imperfect Harmonies’ is het nieuwe studioalbum van Serj Tankian. Een ding is zeker; van imperfectie is hier absoluut geen sprake.

De frontman van System Of A Down sloeg met zijn debuutalbum al een heel andere weg in dan wat we gewend waren van deze ruige mannen. Met ‘Imperfect Harmonies’ gaat de Armeense Amerikaan een stap verder. Het is een verademing te zien hoe Serj zichzelf omtovert in een verbazingwekkend veelzijdige muzikant. De muziek, door hem zelf omschreven als ‘electro-orchestral-jazz-rock’ is erg krachtig waardoor je als luisteraar het gevoel hebt omver geblazen te worden. Het album begint met het geweldige ‘Disowned Inc’ waarbij Tankian wordt bijgestaan door een compleet orkest.

Het aparte van de muzikale weg die Tankian is ingeslagen is dat zowel elektronische als orkestrale componenten heel goed samen komen. Ook het stemgeluid van de markante muzikant past erg goed bij deze experimentele stijl. Het knappe is dat de muziek nergens rommelig wordt. Alles heeft een kop, een middenstuk en een staart.

Naast de klasse op muzikaal gebied heeft  ‘Imperfect Harmonies’ ook een veelzijdig karakter op tekstueel gebied. Serj ontpopt zich als een ware vrijheidsstrijder met onderwerpen als vrede, solidariteit, globalisering, politiek en uiteraard vrijheid. Ook persoonlijke onderwerpen, bijvoorbeeld het ingetogen ‘Yes it’s Genocide’ over de genocide op zijn voorvaderen, worden niet geschuwd. Alhoewel ik in eerste instantie ietwat sceptisch was, heeft Serj me volledig overtuigd met dit muzikale én tekstuele meesterwerk. De muzikale weg van Tankian mag voor mijn part oneindig zijn.