De dood van Peter Steel, frontman van Type O Negative kwam voor mij als een klap. Ik heb goede herinneringen aan zijn muziek en vooral aan hun geweldige live optreden in de Maaspoort in Den Bosch, jaren geleden, dat me overigens wel een dag lang een piepend geluid in mij oren opleverde.

Maar achter de wolken schijnt de zon, of moet ik zeggen ”maan”? Drie bandleden hebben zich namelijk verenigd in een geweldige doom metal band, waarvan Heaven Is Gone het eerste wapenfeit is.

De sound is duidelijk schatplichtig aan Black Sabbath geupdate met wat invloeden in de richting van Soundgarden en Alice In Chains. Een mix van grunge en doom / stoner? Mooier kan het voor mij bijna niet worden.

Met fantastische riffs, een super groovend geluid en vocalen die raspen en rauw zijn maar toch melodieus weet deze band je met elk nummer te boeien. Wat mij betreft het beste debuut van het jaar.