Enige tijd geleden heb ik een optreden van de Skatjes mee mogen maken. Hoewel deze muzieksoort niet tot mijn meest beluisterde categorie behoort, was het optreden voor mij wel een bevestiging van mijn impressie hoe ska hoort te klinken: uptempo beats en een rappe zang, welke ondersteund wordt door een felle en hitsige bezetting van blazers. Dat ska echter ook totaal anders kan klinken, ga ik vanavond beleven.

[singlepic id=9008 w=320 h=240 float=left]Als eerste zijn de Skatalikes aan de beurt, en wat mij meteen opvalt is de totaal andere sound dan wat ik verwacht had. Ja, vette bas, strakke drums en een aantal blazers, maar de sound van deze band laat zich veel meer richting lounge omschrijven: de drums klinken wat meer op de achtergrond, en in plaats van heel expliciet aangeven van het ritme, is aan de blazers een veel melodieuzere taak toebedeeld. Hoewel zeker niet minder swingend , is het dus zeer goed mogelijk om bij het live optreden lekker los te gaan, maar ik heb ondervonden dat met een biertje in m’n hand en neergeploft op de bank hier ook zeer goed van te genieten was. Wat me wel aan het optreden zelf opviel: het feestje wat er eigenlijk op het podium gegeven dient te worden was hier nogal afwezig, er werd gespeeld, maar een echte fun-factor straalde niet echt van de bandleden af. Persoonlijk denk ik dat deze podiumpresentatie nog wel een klein beetje gelikter kan worden.

[singlepic id=9023 w=320 h=240 float=right]De muziek van de Skarabeez is van een compleet andere orde. Meest opvallend nog voordat er een noot gespeeld wordt is de contrabas, en de aanwezigheid van 2 gitaristen. Eerste impressie als deze band aan de slag gaat is die van reggea, en na korte tijd valt inderdaad de term jamaican ska. Maar dit is niet de enige muziekstroming die te horen is: ook een jaren 60 sound en bij vlagen een snufje blues, aangevuld met ook hier voornamelijk melodiuze blazers welke het geheel afmaken met een jazzy sound met een snufje lounge. Een flinke mengelmoes van muziekstijlen, die door de band echter op een heel aangename manier gepresenteerd wordt. Er zit een flinke hoeveelheid afwisseling in de nummers, en er is dan ook geen enkel moment dat de verveling toeslaat. Puntje op de i is toch wel de presentatie van de band: allemaal in stijl gekleed wordt er een swingend feestje op het podium gegeven.

[singlepic id=9030 w=320 h=240 float=left]De Skafonians mogen de avond afsluiten. Een avond, die toch wel gekenmerkt door een behoorlijk aantal bezoekers welke de moeite hebben genomen om op deze dag, zo kort voor carnaval, naar Strijp S te komen. De zaal is gevuld met een aantal hangtafels, en er heerst een relaxte en gemoedelijke sfeer. Minder blazers zijn er in deze band aanwezig, daartegenover is er een dominantere rol voor het Hammond orgel weggelegd. Resultaat: muziek die toch wel erg in het verlengde van Skatalikes ligt, maar toch ook net weer een andere sound heeft. Een lekkere ingetogen stemgeluid maken het helemaal af, en nadat ik ook van deze band een aantal foto’s geschoten heb, is het lekker rustig onderuitgezakt met een biertje in m’n hand de rest van het optreden over me heen laten komen. Zo heerlijk eenvoudig maar toch volmaakt kan een vrijdagavond zijn…

[nggallery id=733]

[nggallery id=734]

[nggallery id=735]