De meningen zullen er waarschijnlijk flink over verdeeld zijn, maar persoonlijk vind ik ska nou niet de meest gecompliceerde muziekstijl. Wat overigens absoluut niet wil zeggen dat ik ska daarom simpel of nog erger: minderwaardig vind! Wat ik er eigenlijk mee bedoel: de kracht van ska zit ‘m niet in het thuis opzetten van een CD’tje, maar juist in het live meemaken, gepresenteerd door een band met retestrak spelende ritmesectie en dynamische blazers. En vanavond is het aan de Skatjes om dit waar te maken in The Rambler.

[singlepic id=8612 w=320 h=240 float=left]De Skatjes is een ska-band van Nederlandse bodem, en ze draaien al wat jaartjes mee: de band zag het licht in 2000. Sindsdien kunnen de 7 leden terugblikken op het in 2006 uitgebrachte album “Rocketing into space” en de demo “Samurai“. Verder een indrukwekkende lijst van optredens in die jaren, waarin namen van podia als De Melkweg ook niet in ontbreken.

Het optreden begint vrij onverwacht als de leden, die zich voor aanvang gewoon in het publiek bevinden, hun plek innemen. Een korte introductie, en vervolgens gas erop! Een optreden zoals het hoort: weinig geouwehoer, en veel muziek. Ska gepresenteerd zoals ska gepresenteerd moet worden: gedragen op een fundament van bas & drums wat er voor zorgt dat je vanzelf niet meer stil kunt staan. Snelle zang, ondersteund door keyboard, aangevuld met het typerende geluid van blazers.

Leuk extra’tje is het opleuken van diverse nummers met een extra act: om het thema van enkele nummers te onderstrepen is het hardstikke normaal dat er op die momenten een mummie, astronaut of grote banaan tussen het publiek staat te dansen.

Op het einde van de avond kan ik eigenlijk zeggen dat mijn verwachtingen volledig waargemaakt zijn. Ga niet naar de Skatjes als je stil wil zitten om te luisteren naar diepzinnige teksten die gaan over de zin van het leven. Ga naar de Skatjes als je juist niet stil wil zitten en zin hebt in een feestje!

[nggallery id=703]