Bij aankomst staat er een enorme rij vanaf achteraan de parkeergarage. Wanneer deze zee van mensen binnen is en iedereen voorzien is van een lekker koud pilsje is het tijd voor de opener van de avond!

[singlepic id=19966 w=320 h=240 float=left]De dame en heren van deze formatie wonnen in 2010 de ‘Metal Battle Contest’, en sindsdien gaat het hard met deze band. Zo stonden ze eerder dit jaar als support voor de 2012 tour van Nightwish, en zijn ze momenteel mee op tour als support voor niemand minder dan Sonata Arctica. Met een mix van ouderwetse heavy metal en een af en toe toch wat folkachtige sound, zet Battle Beast een monsterachtig strakke show neer. Het is dan ook een verademing om te zien dat er nog bands zijn die neigen naar de oldschool heavy metal. Helemaal tof is natuurlijk het feit dat ze een dame hebben op zang, zangeres Noora Louhimo. Zij maakt sinds dit jaar deel uit van de band en weet heel goed hoe te handelen op het podium. Ze heeft een goede sound en heel af en toe doet ze me denken aan Doro. Al met al een topper van een opener!

[singlepic id=19976 w=320 h=240 float=right]De lichten gaan uit, de spots gaan aan. Ter gelegenheid van alweer hun 7e studio album Stones Grow Her Name is het vijftal van Sonata Arctica op tour door Europa. Als de intro over de P.A. te horen is en de heren één voor één het podium opkomen is de sfeer van het enthousiaste publiek goed voelbaar! De show wordt geopend met de eerste track van hun nieuwe cd Only the Broken Hearts (Make You Beautiful). De band die een heel herkenbare eigen sound heeft, brengt een stevige pot progressieve metal / powermetal. Het is een enorm strakke en technisch perfecte band met een frontman die erg stevig in zijn schoenen staat. Ook is hij niet bang om af en toe tijdens het zingen door een grapje te maken, naar zijn eigen bandleden toe of richting het publiek. Na een nummer of acht maken de elektrische gitaren plots plaats voor een aantal akoestische instrumenten. Frontman Tony Kakko weet dan ook te vertellen dat dit een avond vol verrassingen zal gaan worden: “This is our first present”  zegt hij met een glimlach. Het is wel duidelijk wat er gaat gebeuren en er volgt een akoestische set. Zo brengen zij een drietal nummers ten gehore waaronder ook een cover Wanted Dead or Alive van Bon Jovi. De conclusie die ik kan trekken aangezien het de eerste keer is dat ik deze mannen in actie zie, is dat ik er volgende keer zeker weer heen ga! En het is een absolute aanrader om een concert van Sonata Arctica een keer bij te wonen.

Setlist Sonata Arctica: Intro(Wildfire, part III –Wildfire Town, Population:0), Only the Broken Hearts (Make you Beautiful), Black Sheep, Alone In Heaven, Losing My Insanity, Broken, The Gun, The Day, I Have a Right, Paid in Full, Shitload of Money, Replica, FullMoon,Cinderblox, Don’t Say a Word. Akoestische setlist: Tallulah, The Dead Skin, Wanted Dead or Alive

[nggallery id=1690]

[nggallery id=1691]