Doornroosje presenteert vanavond ‘Songbird Sessions’, een mini-festival met 3 internationale singer-songwriters en  3 lokale/regionale acts. Zo zullen Chris Ayer, Jack Savoretti, Matt Simons, Charley Marie, Johanneke ter Stege en Démira verdeeld over twee podia hun muziek ten gehore brengen.

IMG_0040De avond wordt geopend door Chris Ayer uit Brooklyn (New York). Zijn muziek is een combinatie van pop en folk en past in het rijtje Gavin DeGraw, Joshua Radin, Jason Mraz of de eveneens uit Brooklyn afkomstige Matt Simons. Met de laatste heeft Chris vorig jaar nog een tour gedaan in Nederland. Ze kennen elkaar goed en hun muziek pas bij elkaar. Het is dus ook niet geheel onverwacht dat Matt halverwege de set een nummer meezingt. Chris zingt oudere nummers en nieuw werk, gedeeltelijk afkomstig van zijn meest recente album The Noise (2013). Na dit optreden verplaatst het publiek zich naar het café voor de volgende artiest.

IMG_0107De eerste van de drie vrouwelijke singer-songwriters vanavond is Charley Marie. De 16-jarige zangeres uit het Oosten van het land is de jongste artiest van de avond. Jong, maar een groot talent: ze stond dit jaar in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. Bij het schrijven van nummers wordt ze geïnspireerd door onder meer Nick Drake, Bon Iver en Laura Marling. Zichzelf begeleidend op gitaar zorgt Charley voor fijne luisterliedjes, die het publiek goed ontvangt.

IMG_0150Weer terug in de Rode Zaal staat de Italiaanse Engelsman Jack Savoretti op het podium. Als tiener deed hij niets anders dan gedichten schrijven. Hij wordt vergeleken met Simon & Garfunkel en Bob Dylan en zijn romantische liedjes werden al gebruikt in series als ‘One Tree Hill’ en ‘Grey’s Anatomy’. Een man met een aangename stem, prachtig om te horen. Er zijn vanavond zowel jongeren als volwassenen aanwezig en velen zijn gecharmeerd van Jack z’n optreden.

IMG_0288Vervolgens staat Johanneke ter Stege klaar in het café. Ze verzamelt de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld, taal en muziek. Als zangeres kun je haar solo tegenkomen achter haar piano en zingende zaag of als onderdeel van het elektronicaduo NNENN. Deze singer-songwriter uit Enschede wordt geïnspireerd door: Michel Gondry, Franco Fontana, Ingmar Heytze, Spinvis, Ane Brun, en Fiona Apple. Johanneke zorgt met haar theatrale popmuziek voor een indrukwekkend optreden.

IMG_0492En dan is het tijd voor Matt Simons en zijn band. Deze singer-songwriter uit New York werd bekend in Nederland toen zijn nummer With You werd gebruikt in ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’. Zijn muziek wordt vaak vergeleken met artiesten als Jason Mraz en Gavin Degraw. Matt wordt vanavond begeleid door een band met Nederlandse muzikanten, die hij tijdens zijn show uitgebreid voorstelt en meerdere malen complimenteert. Vorige maand coverde hij bij Giel op 3FM het nummer Shake It Off van Taylor Swift en vanavond speelt hij zijn groovy soul-versie ook. Heerlijk om te horen! Ook doet Chris Ayer nog een nummer mee. Natuurlijk komt With You voorbij en de set eindigt met een speciale uitvoering van zijn nieuwste single Catch & Release. Matt stapt namelijk van het podium en vraagt het publiek om een cirkel te creëren in het midden van de zaal. Daar zingt hij dit nummer en begeleidt zichzelf op een ukelele. Het publiek zingt mee en geniet van dit speciale moment.

IMG_0545Aan het einde van de avond staat de 17-jarige DÉMIRA op het programma. Mede dankzij haar krachtige en unieke stem haalde ze de finale van het TV-programma “De Beste Singer-Songwriter van Nederland”. Begin dit jaar bracht ze de EP Indigo uit, waarop de gelijknamige single staat. Ze deed al support shows voor o.a. Maria Mena en John Newman, maar heeft ook zelf een succesvolle tour gedaan in Nederland. DÉMIRA verzorgd een energiek en eigenzinnig optreden. Een mooie afsluiting van dit mini-festival in Doornroosje.