Max Cavalera maakte furore met Sepultura. Nog altijd wordt deze band beschouwd als een van de beste trashmetalbands ooit. Met Cavalera Conspiracy en Soulfly timmert de Braziliaan ook flink aan de weg. Na ‘Conquer’ uit 2008 is ‘Omen’ alweer het zevende studioalbum. Of het net zo positief ontvangen zal gaan worden als de voorganger weet ik niet. Echter het klinkt absoluut veelbelovend en bovenal erg heavy.

Het album klinkt agressief als vanouds. Ditmaal geen experimentele uitstapjes maar meer van het oude vertrouwde beuk- en stampwerk. Bij de eerste tonen van het openingsnummer ‘Bloodbath and Beyond’ is een ding duidelijk; Max heeft er zin in. Het geluid klinkt als de eerdere albums van Soulfly. Donker en ruig. Trashmetal zoals we dat van Soulfly gewend zijn. Leuke bijkomstigheid is het gebruik van gastzanger Greg Puciato van The Dillinger Escape Plan en Tommy Victor van Prong. De authentieke Braziliaanse metalsound is in ieder nummer duidelijk te horen. Echter eentonig of saai wordt de cd nauwelijks. Door het gebruik van punky riffs en goede melodieen levert Soulfy een gevarieerde plaat af met als rode draad uiteraard het herkenbare gebrul van Max.

De muziek pakt je op, neemt je beet en laat je niet gaan. Nou ja, tot het nummer ‘Soulfy VII’ dan. Het is een rustig en mooi nummer om mee af te sluiten echter vraag ik me af of het op deze plaat thuishoort. Naast dit ‘minpuntje’ is er wat mij betreft niets op dit album aan te merken. Ik denk dat ik geen vreemde dingen roep als ik zeg dat dit het beste Soulfly album tot nu toe is. Verplichte herrie voor iedere metalfan!