De vierde editie van Speedfest staat op de agenda voor deze gure zaterdag. De echte die-hards staan al om 13.00 paraat om de eerste bands te kunnen verwelkomen. In de loop van de middag lopen de hallen van het klokgebouw langzaam vol. Het programma is dit jaar weer erg divers en internationaal. Bands als The Shavers, New Bomb Turks, Triggerfinger, Reverend Beat Man en natuurlijk de mannen van Peter Pan Speedrock sieren het programma. Als Rockportaal arriveert aan het eind van de middag is Speedfest op volle toeren aan de gang.

 

Speedfest heeft dit jaar weer goed nagedacht en laat zien dat ze elk jaar groter worden; De bars en eetgelegenheden zijn ruim aanwezig waardoor er op díe plekken geen rijen ontstaan. Nog een groot pluspunt; dit jaar kunnen de muntjes bij een automaat gehaald worden. De rijen bij de toiletten groeien echter wel, een teken dat het bier rijkelijk vloeit.

 

Na even te moeten oriënteren in de grote hallen van het klokgebouw, startten we bij het Wrecker Stage waar Valient Thorr zojuist begint te spelen. Een energieke band met een stevige metalsound. De zanger trekt de aandacht; het uiterlijk van een doorwinterde rocker. Daar waar een six-pack en stoppelbaardje vermoedelijk het begin van zijn carrière waren, zwiert nu een bierbuik en een lange baard. Maar dit doet niet af aan de sound die deze vier mannen produceren. Een prima starter van een veelbelovende avond. We verplaatsen ons snel naar Demolition Stage waar Triggerfinger al begonnen is. Geen onbekende voor Rockportaal. Stevige stonerrock, gespeeld voor een volle, enthousiaste zaal. De mannen van Triggerfinger weten er een show van te maken. De zaal warmt snel op en vooraan gaat het er al wilder aan toe.  Inmiddels is de band Coffin Nails begonnen op Wrecker Stage. Ze trekken direct de aandacht; drie getatoeëerde mannen, een drumstel, een gitaar en vooral de grote contrabas. Coffin Nails speelt psychobilly en dit wordt goed ontvangen door het publiek. Opzwepende basgeluiden met een stevige gitaar erbij. De gemiddelde Speedfest bezoeker móet hier wel even bij blijven kijken. Het rockt en swingt tegelijk, complimenten!

Na een kort rustmoment bij dit podium, wat door veel bezoekers inmiddels al wordt gewaardeerd, doet Karma To Burn zijn intrede op het podium. Dit is echte rockmuziek! Tevergeefs wacht ik tot de zanger op komt, deze plek blijft echter angstvallig leeg. Een band die enkel instrumenteel zijn publiek een uur kan boeien, moet van goeden huize komen. Maar het lijkt de (wederom) mannen te lukken. Veel mensen pakken de gelegenheid toch aan om eens een praatje te maken met wat oude en nieuwe bekenden en een geroezemoes ontstaat achter in de zaal. Voorin gaat echter het dak eraf en menig van geniet van een briljant optreden.

Inmiddels is het tijd voor een van de hoogtepunten van deze avond; Peter Pan Speedrock start over enkele minuten op Demolition Stage. Alvorens het geweld losbarst komt de vrees van elke schoonmoeder, Dikke Dennis, op het podium en even later speelt er een heus huwelijksaanzoek zich af op het podium. Luid gejuich vanuit het publiek als de desbetreffende dame uiteindelijk haar ‘ja’-woord geeft. En dan mogen de mannen van Peter Pan hun kunstje doen. En zoals altijd is het een show die knalt. De zaal is vol en het publiek geniet. Vooraan gaat het er wild aan toe, achteraan genieten de rustigere, oudere of al verzadigde fans. Natuurlijk komt ook Dikke Dennis nog eens terug om ‘Schoppenaas’ te zingen en terwijl hij in de lichtinstallatie hangt, houdt half organiserend Speedfest zijn hart vast.

Bij sommige bezoekers is een vroege start toch te veel van het goede; zij zoeken ondersteunen bij de wand van de zaal en helaas slaat bij een enkele bezoeker irritatie om in agressie. Jammer dat sommige mensen het echte rock ’n roll gevoel nooit te pakken krijgen. Gelukkig zijn er genoeg andere bezoekers om dit soort mensen terecht te wijzen.

De avond op het Demolation Stage wordt dit jaar afgesloten door Death Angel, je reinste metalband. Gitaargeweld, opgerekte stembanden, een flinke drumpartij en hier en daar een scherpe gitaarsolo. De bezoekers die er de kracht nog voor hebben gaan helemaal los. Dit is echte metal, zoals het ooit bedoeld is. De band Death Angel lijkt ergens niet te passen om een festival als Speedfest, maar in deze wereld is iedereen welkom en het is een feestje in de zaal. Mensen amuseren zich met de muziek, hun drankje of andere bezoekers….

Speedfest 2009 wordt dit jaar afgesloten door G.B.H op het Wrecker Stage. G.B.H verdiende zijn sporen al in de jaren tachtig, maar staan nog steeds als een huis op het podium. Jong en oud geniet ervan om deze helden van weleer te zien optreden. De laatste energie wordt voor het podium losgelaten en een pit vormt zich. De mannen van G.B.H zijn nog steeds zo ‘punk’ als twintig jaar geleden en dat laten ze zien!

Om één uur is het dan toch echt afgelopen en Speedfest 2009 gaat de boeken in als wederom een bijzonder geslaagd feestje. De taxi voor november 2010 is al besteld. Tot volgend jaar!