Het is koud en guur. Om mij heen lopen donker geklede mensen verwoed richting een groot grijs gebouw. De 5e editie van Speedfest staat op stapel. De verwachtingen zijn weer hoog, het programma beloofd veel goeds en we hebben er zin in. Speedfest vindt plaats in het Klokgebouw in Eindhoven. Wat meteen opvalt, is dat het gebouw gemoderniseerd is. Het ziet er mooi uit, de wc’s zijn uitgebreid en de merchandise heeft zijn eigen balkon gekregen. Speedfest is elk jaar weer een verzameling van nieuw talent, oudgedienden, oude bekenden en nieuwe vrienden. Ook dit jaar laat dit metalfeestje zien dat er geen volk zo gemoedelijk en gezellig is als het speedfestvolk.

Voor Rockportaal begint Speedfest in de middag met het optreden van In Solitude. Een band die al zo’n tien jaar in de metalwereld ronddwaalt. De muziek neemt ons mee naar wat oudere metaldagen, gewoon gitaren zoals het hoort. De zanger produceert nog heel wat geluid voor zijn omvang en Speedfest 2010 is voor rockportaal met succes geopend! We verhuizen naar Wrecker Stage, waar V8 Wankers net begint. Ook deze mannen gaan al langere tijd mee en dat merk je. Het publiek stroomt al flink toe, het is druk voor het vroege tijdstip en de frontman van de band krijgt het publiek mee in zijn enthousiasme. Na even vlug wat gegeten te hebben in de eethal, dit jaar ook  uitgebreid met een oosterse kraam, is het tijd voor The Devils Blood, een occulte metal band uit ons eigen land. Ze spelen op Demolition Stage. De band ziet er gevaarlijker uit dan ze klinken. De met bloed besmeurde bandleden laten een matige metalsound horen en terwijl de zangeres met haar armen gespreid in extase zingt, loopt het publiek verschillende kanten op en neemt het geroezemoes weer toe. Ondanks dat The Devils Blood in het buitenland aardig aan de weg timmert, is Eindhoven niet bijzonder onder de indruk.

Snel door naar Wrecker Stage waar Batmobile begint. Echte psychobilly zoals het hoort op een festival als Speedfest. Het is dan ook erg druk. Batmobile maakt er inclusief contrabas een waar feestje van. Het publiek danst, springt, drinkt en de sfeer is gemoedelijk. Na Batmobile is het aan Municipal Waste om het Wrecker Stage te beklimmen. Wat een bak herrie komt daar uit en wat vinden we het heerlijk! Hier komt een echte Speedfestganger toch voor? Municipal Waste heeft zijn roots in Amerika liggen, maar ook in Europa zijn ze geen onbekende in de metalscène. Het bier vloeit rijkelijk en de eerste festivalgangers zitten al op de trappen uit te blazen. Er moet nog energie verzameld worden want we zijn pas op de helft. Om half negen start Triggerfinger zijn show. Aan het publiek is te merken dat ze steeds populairder worden, want het is hartstikke druk in de hal van Demolition Stage. Vorig jaar stonden ze ook al op Speedfest en na alle grote festivals te hebben gespeeld, zijn ze dit jaar weer terug. De show is energiek en het publiek zingt de bekende tunes uit volle borst mee.

Nadat we hier van bijgekomen zijn, snel naar Wrecker stage waar Life of Agony speelt. Dit is jeugdsentiment voor vele bezoekers en er wordt zichtbaar genoten. Al ruim twintig jaar bestaat deze band en ze kunnen het nog steeds!

Hoogtepunt voor velen van deze avond moet toch wel Peter Pan Speedrock zijn. Aan hen hebben we dit heerlijke festival te danken. Ook hier is het weer stervensdruk, maar de sfeer is gemoedelijk en iedereen geniet zichtbaar. Natuurlijk kan Dikke Dennis niet ontbreken in dit gezelschap en laat zijn vertolking van ‘Schoppenaas’ graag even horen. Na dit energieke optreden houden sommige mensen het al voor gezien, het is aanzienlijk rustiger als ik kort daarna bij The Exploited een kijkje neem. Ook hier slaat het jeugdsentiment om de oren. Frontman Wattie Buchan mag inmiddels al wat jaartjes ouder zijn maar de anarchistische boodschappen spreken zijn publiek nog steeds aan. Fans groeien gelukkig mee. Een muzikaal geweld barst nog los en degene die er nog energie voor hebben, pogoën erop los. De avond wordt afgesloten door oudgedienden van de metal; Airbourne. Bekende oude hits vliegen voorbij en wederom is het het oudere publiek die van zich laat horen. Het laatste beetje energie wordt er bij iedereen uitgeperst en dan zit het er weer op. Speedfest 2010 is een feit. Gelukkig kunnen we weer ’n jaartje bijkomen…
[nggallery id=616]
[nggallery id=617]
[nggallery id=618]
[nggallery id=619]
[nggallery id=620]
[nggallery id=621]
[nggallery id=622]
[nggallery id=623]
[nggallery id=624]
[nggallery id=625]
[nggallery id=626]
[nggallery id=627]
[nggallery id=628]
[nggallery id=629]