Een witte Speedfest dit jaar, dat is weer eens wat anders. Terwijl de kou ijzig om het gebouw slaat komen van alle kanten drommen bezoekers aan. De sfeer is opgetogen en verwachtingsvol.  De organisatie van Speedfest slaagt er elk jaar weer in om een bijzonder evenement neer te zetten en om die reden komen de bezoekers van steeds verder uit het land én buitenland voor dit Eindhovense feestje. Het is druk dit jaar, uitverkocht,  maar gelukkig is de rij bij de ingang, met deze weersomstandigheden, niet al te lang. Binnen is het even zoeken naar de juiste plek tussen de kluisjes, mensen en bands die al van start zijn gegaan. Maar zoals elk jaar voelt het als thuiskomen.

[singlepic id=20602 w=320 h=240 float=right]Na kort de zalen te hebben verkend (er is weinig veranderd, behalve een doorgang minder naar Wrecker Stage, omlopen is dus gewenst!) komen we aan bij V.O.T wat staat voor Violation of Trust. Al bij de eerste akkoorden wordt duidelijk dat ze het vertrouwen van de programmeur van Speedfest niet zullen verbreken. Deze Eindhovense hardcore band weet precies hoe het moet en laat dit ook met overtuiging zien. Een krachtig optreden.

We verhuizen snel naar Demolition Stage waar Red Fang speelt. Voor mij onbekend maar ik heb er al veel lovende woorden over gehoord “Dit moet je gehoord hebben”. En ze hebben gelijk gehad. Red Fang laat stevige stoner rock zien van de bovenste plank. Stevige gitaren, mooie riffs en strakke drums. Waar waren zij al die tijd? We gaan even een hapje eten en ook dit jaar is er weer volop keus. De gewone frietkraam is ingeruild voor ambachtelijke friet en een hamburger komt van de Burger Brothers. Zoals altijd is het in de eethal gezellig druk en chaotisch. Er wordt gedanst, gegeten en hier en daar beginnen de eerste bezoekers al wat onvast op de benen te staan.

We pikken nog nèt een stukje van The Bronx mee,  de uit Amerika afkomstige hardcorepunband. De naam doet vermoeden dat er een stel gevaarlijke gangsters op het podium staat maar dat valt gelukkig mee. Het is een muzikaal geweld wat er uit de speakers komt en als na twee nummers de set is afgelopen ben ik er niet heel treurig om.

[singlepic id=20597 w=320 h=240 float=left]De hardcore scene is dit jaar goed vertegenwoordigd; we gaan naar het Trashers Stage in afwachting van No Turning Back. Voor velen een reis in het verleden. De mannen van No Turning Back kennen hun oorsprong in de omgeving, maar inmiddels heeft de band al vele wissels gehad van bandleden. Alleen zanger Martijn lijkt nog over te zijn van de originele bezetting. Maar nog altijd knalt No Turning Back door de hal heen. Stevige hardcore, opzwepende gitaren en een bak testosteron slaan je om de oren.  Heerlijk sentiment.

Een van de bands met hoogste verwachting is Mad Sin die aan het begin van de avond op Wrecker Stage spelen. Ze stonden al eerder op Speedfest en weten elke keer weer een nieuwe schare fans te verzamelen na hun optredens. Ook dit jaar zetten ze een prima rock’n billy, punk-achtige psychorock perfomance neer. De contrabas met verlichting vliegt van links naar rechts op het podium en de zanger zweept het publiek op. Inmiddels vloeien de biertjes rijkelijk en wordt er volop gedanst en gepogood rondom het podium.  Een goed optreden, desalniettemin een beetje mat.

Helemaal als je het vergelijkt met hun opvolger een uurtje later;  Toy Dolls laten zien dat je nooit te oud bent om te rocken. Nu barst het feest om ons heen pas echt los. Ze zijn knettergek maar weten hoe ze een muzikaal feestje compleet kunnen maken. En als de eerste herkenbare akkoorden megahit  ‘Nellie the elephant’  klinken staat het publiek compleet op zijn kop. Pretpunkband Toy Dolls mag gezien worden als een hoogtepunt van Speedfest #7

[singlepic id=20591 w=320 h=240 float=right]Natuurlijk is het richting het eind van de avond tijd voor oudgedienden en aanstichters van deze dag vol gitaargeweld; Peter Pan Speedrock. Dit kan natuurlijk niet missen. Bezoekers schreeuwen mee, springen mee, drinken mee en zoals altijd worden de snoeiharde nummers van Peter Pan Speedrock enorm gewaardeerd. Zou het eigenlijk ook wel eens niet kunnen klikken tussen Peter Pan en zijn publiek?

Als afsluiter op Wrecker Stage staat dit jaar voor de liefhebbers Monster Magnet. En dat het echt voor de liefhebbers is, wordt al snel duidelijk. De band is moeilijk te volgen als je de nummers niet kent. Ze spelen vanavond hun debuutalbum ‘Spine of God’. Een psychedelisch geheel waar muzikaal gezien weinig op aan te merken valt. Monster Magnet was voor de kenners dan ook een hoogtepunt en voor de rest een mooie gelegenheid om nog een biertje te halen.

[singlepic id=20564 w=320 h=240 float=left]Tot slot wordt de avond afgesloten door Suicidal Tendencies.  Of je het nu wil neerzetten als metal, punk of hardcore, de mannen van Suicidal weten hun publiek mee te nemen naar vroegere tijden en nog te ontdekken momenten. Het publiek geniet van deze afsluiter en ieder lijkt er zijn heil wel in te kunnen vinden. De heren van Suicidal Tendencies gaan dan ook niet voor niets al zo lang mee. Een mooie grote naam om wederom een enorm geslaagde editie van Speedfest af te sluiten.

Als volgend jaar de verwarming een tandje hoger mag, zijn we er dan uiteraard ook gewoon weer bij. Jij toch ook?

[nggallery id=1750]

[nggallery id=1751]

[nggallery id=1752]

[nggallery id=1753]

[nggallery id=1754]

[nggallery id=1755]

[nggallery id=1756]

[nggallery id=1757]

[nggallery id=1758]

[nggallery id=1759]

[nggallery id=1760]

[nggallery id=1761]

[nggallery id=1762]