Je hebt zeer veel verschillende muzieksoorten, allemaal met verschillende kenmerken. Wanneer je van een muzieksoort alle kenmerken bij elkaar zet, heb je een hokje. Wanneer een band muziek maakt die allemaal aan deze kenmerken voldoet, kun je ze mooi in dit hokje klassificeren. Er zijn mensen die dit geweldig vinden: de muziek is puur en niet beinvloedt door andere hokjes. Er zijn ook bands die geen hokjes kennen, of zich er in ieder geval niks van aantrekken. Speedswing is een band die tot deze laatste categorie hoort.

[singlepic id=14472 w=320 h=240 float=left]Speedswing is afkomstig uit het Duitse Ruhrgebied, en bestaat sinds 2004. Met niet minder dan 8 muzikanten smelten ze surf, punk, ska, swing & rockabilly samen tot een verassende mix van lekker in het gehoor liggende en dansbare muziek. Dat ze niet bang zijn om te experimenteren blijkt uit het feit dat ze in 2005 in samenwerking met de Berlijnse band White Pussy een CD hebben opgenomen, waarin allerlei punk en metal klassiekers uit de oude doos in een nieuw jasje gestoken werden. Denk hierbij aan nummers als Holiday in Cambodia (Dead Kennedy’s),  Run to the hills (Iron Maiden) en Beautiful People (Marilyn Manson).

Live weet deze band binnen no time te overtuigen: het is duidelijk dat ze zelf met een flinke portie enthousiasme en plezier op het podium staan, en het duurt niet lang voordat de vonk naar het publiek overspringt. Erg verassend is de stem van de zanger, die de blend van muziekstijlen welke de band vertolkt continu van een heerlijke jaren 60 sound weet te voorzien. Verbazing is keer op keer bij het publiek te merken als (vaak pas na een tijdje) nummers herkend worden: alle registers worden opengetrokken om nummers van een compleet andere sound te voorzien. Een ding is duidelijk: voor wat betreft originaliteitsfactor scoort deze band maximaal!

Blijft een feit dat je, wanneer je nummers van zulk een extreme make-over voorziet, je voor- maar zeker ook tegenstanders kweekt. Die laatste categorie heb ik vanavond echter niet kunnen ontwaren: geen weemoedige blikken omdat de muziek niet in een hokje te plaatsen is. Louter enthousiaste reacties omdat Speedswing een leuk maar vooral bijzonder origineel feestje heeft weten te maken!

[nggallery id=1203]