Jaren geleden bestond er een behoorlijke harde band Sequoyah genaamd. Aangezien deze bandnaam nogal eens een verkeerde spelling opleverde werd de naam gewijzigd in SQY Rocking Team. Anno 2011 zijn de woorden Rocking Team ook gesneuveld, maar de band bestaat nog steeds. Nog sterker, de mannen zijn terug met een nieuwe plaat “Demon Incite” genaamd. Hoe klinken ze tegenwoordig? Is het nog steeds zo hard als vroeger of is er met deze naamsverandering ook aan de sound gesleuteld?

Opener van het album “Hell Yeah” doet al enigszins vermoeden dat de hardrock bij de mannen is ingeruild voor echte classic rock. Tijdens dit nummer lijkt de band soms op een koortje en scandeert men graag “Hell Yeah”, wat natuurlijk heerlijk is om te mogen uiten. Het is echter wat aan de brave kant, we zijn wat harder van deze act gewend. Wel is het zo dat het muzikaal allemaal prima in elkaar zit en het rijkelijk aantal jaren ervaring komen dan ook absoluut van pas. Opvolgende track “High Roller” is dan toch weer van een harder niveau, waardoor SQY toch een flinke dosis variatie biedt. Wel vindt de samenzang wederom gehoor op deze track, die dan wel weer lekker hard wordt afgesloten. Het echte harde blijkt echter verdwenen te zijn en anno 2011 klinkt SQY wat gladder. Deze vernieuwde sound is niet verkeerd en ook hebben ze met het nummer “Space Chick” een vleugje humor in hun plaat weten te stoppen. Dit nummer en ook het opvolgende “Broken Dreams” lijkt qua zang en humor ietwat op Tenacious D.

Daarentegen ademt het album vervolgens wel weer de rock ’n roll waardoor de nieuwe richting toch niet helemaal te rijmen valt. Wat wil SQY nu eigenlijk? Toch nog stevig hardrocken of toch meer de classic rock gaan uitdragen? Het antwoord blijft ietwat in het midden zweven, want tracks “Unbroken” en “Over the Edge” hebben weer een steviger karakter. Men blijkt met zichzelf in de strijd op hun album “Demon Incite”. Deze innerlijke strijd levert desondanks toch een lekkere plaat op vol gitaren, stevige drums en een losgeslagen zanger Harald van Kruysdijk. Op de afsluiter van het album gaat de band dan ook nog even helemaal los en misschien is de band net zoals het nummer zelf “Through Hell & Back”

SQY boort met “Demon Incite” een nieuwe stroming aan en ja, dat is wennen. Echter doet de band het wel weer met overgave, waardoor “Demon Incite” absoluut weer een goede plaat is geworden en er ook de komende tijd weer tegenaan kan. Rock on!