Na eerder op de dag naar de Meet and Greet te zijn geweest, in de Sounds in Tilburg, waar we ons hebben laten voorzien van de nodige handtekeningen en foto’s, is het tijd om onszelf een weg te banen naar de 013. Hier zal heer en meester Steve Vai zo dadelijk een onvergetelijk concert neer gaan zetten.

[singlepic id=20165 w=320 h=240 float=left]Steve Vai is op tour ter gelegenheid van zijn nieuwe cd The Story of Light. Dit is het tweede album van de trilogie waar Vai op dit moment aan werkt. Wat bijzonder is aan deze avond, is dat het An Evening With is geworden dit komt omdat Beverly McClellan door privéredenen de tour heeft moeten verlaten. Gelukkig weet Vai hier wel raad mee want er staat een behoorlijke show in de planning.

Het eerste nummer dat deze gitaarvirtuoos ten gehore zal brengen is Racing the World. Geheel in stijl komt Vai op met één van zijn kenmerkende en altijd extravagante outfits. Zo heeft hij dit maal een cowboy hoed op en een lange mantelachtige jas. In de loop van het concert zal er nog flink wat gewisseld worden van kleding. Na de eerste twee nummers is het tijd om de band voor te stellen maar alvorens hij dat doet, word ik gespot door de maestro himself en vraagt hij om mijn camera met de woorden “Give me that camera! I’ll show you how to make a picture!”. Wat resulteerde in een geweldig zelfportret.

[singlepic id=20154 w=320 h=240 float=right]

Vai staat er om bekend dat hij het altijd voor elkaar krijgt om de meest briljante muzikanten bij elkaar te krijgen. Zo heeft hij al heel wat grote namen in zijn ritmesectie mogen verwerken, denk aan muzikanten als: Billy Sheehan, Tony Macalpine en Mike Keneally. Ditmaal is het hem ook weer gelukt. Zo heeft hij zijn twee vaste krachten: Dave Weiner (Gitaar) en Jeremy Colson (Drums). Deze worden versterkt door Philip Bynoe (Bass) en Deborah Henson (toetsen en harp). En omdat Vai graag opschept over hoe goed zijn band is, vraagt hij twee vrijwilligers uit het publiek het podium op te komen. Het is aan hen de taak om elk bandlid te voorzien van een riff die zij moeten spelen. Als eerst is Cora de Groot aan de beurt (Vai vond haar naam zo grappig dat het herhaaldelijk bleef gebruiken).  Nadat Cora haar rol had vervuld was het tijd voor Max. Hij was verantwoordelijk voor de riff die Vai zal gaan spelen en uitbreiden. “You don’t mind if I arrange the song do you? Because you know. I am Steve Vai”. De Meester en zijn band wisten er een creatief nummer van te maken.

Na vierentwintig nummers komt het concert tot een eind. En wat een show dat het was. Ik durf oprecht te zeggen dat dit het beste concert is, dat ik tot nu toe in 2012 heb mogen zien! (Maar dat zal iedereen zeggen over zijn eigen helden, niet?)

Setlist: Racing the World, Velorum, Building the Church, Tender Surrender, Gravity Storm, Daves Solo, Answers, Weeping China Doll, The Moon and I, The Animal, Whispering a Prayer, The Audience is Listening, Deborah Solo, Recue Me Or Burry Me, Sister, Treasure Island, Salamander in the Sun, Pusa Road, Drum Solo, The Ultra Zone, Frank, Build Me a Song, For the Love of God, Taurus Bulba

[nggallery id=1704]