Na het interview gehad te hebben met de mannen van Sublime with Rome, dat je overigens ook straks hier kunt lezen, stappen we via de backstageruimte de zaal binnen. Het is acht uur en de zaal is redelijk gevuld. Verspreid in de zaal staat het publiek te wachten. Eerste dat me opvalt is het feit dat het netjes op tijd begint. Jaya The Cat, een Nederlands/Amerikaanse band trapt af. De band speelt ska reggae en punk en dat allemaal soms zelfs in één nummer. Ik kan ook echt maar één band bedenken die in het voorprogramma zou kunnen staan voor Sublime with Rome.

[singlepic id=10801 w=320 h=240 float=left]De band met de markante frontman Geoff Lagadec trapt af met ‘Hello Hangover’ en de sfeer zit er, voor zover dat het geval nog niet was, direct in. Een half uur de tijd hebben ze en dat is te zien. De energie spat er af en het ene nummer na het andere nummer wordt gespeeld zonder al te veel tussenpozen. Uiteraard wordt ‘Thank You Reggae’ gespeeld en kan Geoff het niet laten om het publiek te laten weten dat hij het woord reggae getatoeëerd heeft op zijn borst. Een trucje dat hij vaker uithaalt aangezien hij dit in oktober afgelopen jaar precies zo deed. Ach, hij komt ermee weg want de band speelt uitzonderlijk strak. Alles klopt en alles wordt met evenveel verve gespeeld. De zaal is klaar voor Sublime with Rome.

Sublime with Rome is de band Sublime in hernieuwde vorm. De oorspronkelijke band Sublime, welke actief was van 1988 tot 1996, bestond ook uit drie man. Echter door een heroïne overdosis heeft de toenmalige zanger Bradley Nowell het grote succes nooit mee kunnen maken. De muziek is onverminderd populair gebleven waardoor bassist Eric en drummer Bud na een aantal andere projecten er toch voor hebben gekozen om de band nieuw leven in te blazen met de nieuwe leadzanger Rome. Vanwege juridische redenen mocht de band niet doorgaan als Sublime. De naam Sublime with Rome is dan een voor de hand liggende keuze. Het drietal uit Long Beach komt eveneens op tijd op. Rome geeft aan dat ze er zin in hebben alhoewel dat niet blijkt uit de houding van bassist Eric. Drummer Bud heeft een eveneens stoïcijnse blik in zijn ogen. Duidelijk onder invloed bereiden ze zich voor op de eerste noten. Ik hou even mijn hart vast maar nadat de heren ‘Panic’, de nieuwe single, ten gehore brengen weet ik zeker dat het een knaller gaat worden.

[singlepic id=10785 w=320 h=240 float=right]Wat de heren op het podium doen staat in schril contrast met wat Jaya the Cat uitvoerde. De drie mannen, ditmaal zonder begeleidende muzikanten hebben een heel podium tot hun beschikking maar verzetten nauwelijks een stap. Dit klinkt misschien als gezeur in de oren maar het is niet meer dan een constatering want ook al staan ze er enigszins slapjes bij, ze spelen grandioos. De baslijnen van de immer rokende Eric, het geweldige drumwerk van Bud en niet te vergeten de zang en het gitaarwerk van Rome. Af en toe verbaas ik me dat hij net de twintig gepasseerd is. De set bestaat uit voornamelijk oude nummers aangevuld met een aantal nummers afkomstig van het album ‘Yours Truly’ dat op 12 juli uit gaat komen. Nadat ‘Panic’ uitgeraasd is wordt er gas teruggenomen met ‘Get Ready’. De heerlijke mix van ska, reggae en punk zorgt voor een set die niet verveelt. Op het ene moment is het publiek lekker rustig aan het meedeinen op de relaxte tonen van The Ballad of Johnny Butt om vervolgens helemaal los te gaan bij de vrolijke skadeuntjes van Date Rape. Het kan allemaal. Ook zijn ze niet vies van een cover van Bad Brains. En juist op dat moment dat je denkt, nu weet ik het wel, komt het drietal met een verrassende wending. Uiteraard worden de publieksfavorieten Date Rape, Badfish, Wrong Way, Smoke Two Joints en What I Got niet vergeten. Ook komt er toch onverwachts bij een tweetal nummers (o.a. bij What I Got) een gastmuzikant met een akoestische gitaar het trio bijstaan. Een welkome aanvulling.

Okay, eerlijk gezegd is het niet heel spannend wat er zich op het podium afspeelt. Maar wat geeft het, wat we te zien krijgen is puur en echt. Geen kapsones. Gewoon een paar kerels die geweldige muziek staan te spelen. Simpel en doeltreffend. De hele zaal smult. Ondanks het feit dat ze in hun thuisland voor tienduizend mensen staan te spelen, geven ze hier in de Effenaar ook alles. Down to earth is denk ik de term die hier het meest past. Als we dan in de toegift o.a. STP en als afsluiter het o zo heerlijke skanummer Santeria voorgeschoteld krijgen dan kan het niet meer stuk. Alle bekende nummers zijn gespeeld en daarnaast is zeker de helft van het nieuw uit te brengen album voorbij gekomen. Wat wil je nog meer?

[nggallery id=879]

[nggallery id=878]