Sublime with Rome geniet niet heel veel bekendheid in ons kikkerlandje. En dat terwijl ze in thuisland Amerika show na show uitverkopen en op elk groot festival staan. Sublime (toen met leadzanger Bradley Nowell) heeft dan ook nog nooit opgetreden in Nederland. Sterker nog, Nowell heeft het grote succes nooit mee kunnen maken. Hij stierf aan een heroine overdosis in 1996 nog voordat het derde album uitgebracht werd. Toen in 2009 Eric Wilson en Bud Gaugh besloten om de reggae/ska/punkband Sublime nieuw leven in te blazen samen met zanger en gitarist Rome Ramirez kon een tour door Europa niet lang uitblijven. Het nieuwe album komt uit op 12 juli. Voor de fans en uiteraard voor Brad. Rockportaal zocht het drietal op voorafgaand aan de show in de Effenaar.

Jullie hebben in geen jaren hier gespeeld en nu ineens zijn er twee shows in iets meer dan een half jaar. Waarom is dat? Vorig jaar oktober nog in de Melkweg en nu in Eindhoven.

[singlepic id=10911 w=320 h=240 float=left]Rome: Ah, de Melkweg. Dat was leuk. Dat was een te gekke show. De reden dat we nu zo snel achter elkaar op tournee zijn is dat we anderhalf jaar gewerkt hebben aan het album. Nu is de tijd om dit te doen. Tevens heeft de band toen Bradley (Nowell, voormalige leadzanger en gitarist. red) er nog was niet in Europa kunnen toeren. Dus nu hebben we de kans en doen we het ook. Het voelt dan ook als onze “verplichting” om dit te doen. Voor de fans en voor Brad.

Hoe verloopt de tournee?

Bud: De tournee loopt fantastisch. We hebben een paar mooie shows achter de rug. Het is verbazingwekkend om te zien hoe snel het publiek meedoet met de nieuwe nummers die nog niet eens uitgebracht zijn. Dat is waar we het voor doen. Dat geeft me een goed gevoel. Mensen doen hun best om de nieuwe songs te achterhalen en mee te zingen met de band. Het gevoel dat de zaal ons geeft is erg positief. Twee dagen geleden waren we in Thessaloniki, Griekenland. Fans hebben daar wel vier of vijf uur gereden om ons te zien optreden. Dat is echt bizar.

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?

Rome: Ik was in Los Angeles om muziek op te nemen toen ik Eric (bassist) leerde kennen. Ik kwam hem toevallig tegen en we begonnen gewoon wat te jammen. We speelden samen af en toe. Op een gegeven moment besloten om het een en ander live ten gehore te brengen. Dat pakte goed uit. Het idee was toen om Bud (drummer) erbij te halen om samen verder te gaan. Dus eerst ontmoette ik Eric. Bud kwam er later bij om het compleet te maken.

Hoe is het om met Bud en Eric te werken? Je was vroeger fan van Sublime.

Rome:Ik ben nog steeds een fan! Hahaha. Het is wel gek, ik kende alle liedjes uit mijn hoofd. En ineens stond ik in de studio met de mannen waar ik vroeger naar luisterde een album op te nemen. Erg cool. Ook al zijn ze wat ouder wat bij ons allemaal hetzelfde is, is de “drive” om muziek te maken en te schrijven.

Het moet wel een flink verschil zijn, hier optreden en in Amerika?

Rome: Oh ja, dat is een heel groot verschil. Het grootste publiek dat we hier gehad hebben is denk ik zo’n 1500 man. Het is een ander gevoel dan wanneer je voor duizenden mensen speelt. Echter die duizend mensen die naar de show toe komen, die komen dan ook echt voor jou. Het zijn zeg maar de diehards. Ze hebben meer affiniteit met de muziek en zijn meer toegewijd. Daarom vinden we het erg leuk om die kleine shows te spelen want als we weer thuis zijn dan staan we voor hele grote zalen met tienduizend tot vijftienduizend man.

Als jullie hier in Europa aan het toeren zijn, hebben jullie dan tijd om dingen te gaan doen of te zien?

Rome: Ja. Over het algemeen hebben we een erg druk schema maar zo nu en dan nemen we een paar dagen vrij. Dit laatste jaar was erg cool want we hadden het wat rustiger. Vorige tournee was in Zuid-Amerika en die was erg chaotisch. Steeds een andere stad, steeds een ander land. We vlogen elke ochtend ergens anders heen. Nu hebben we het over een andere boeg gegooid en doen we het wat rustiger aan om wat meer te genieten. We zijn nu gisterenochtend aangekomen en hebben de dag vrij om dingen te doen.

Jullie zijn een voorstander van het legaliseren van wiet. Hoe vind je dat het hier in Nederland geregeld is?

[singlepic id=10912 w=320 h=240 float=right]Rome: Ik zeg het altijd maar zo, ik ben geen politicus. Ik weet dus niet hoe het financiële plaatje er uitziet maar ik zal je zeggen hoe ik er tegen aan kijk als een inwoner. Het lijkt mij een te gek beleid. Onze beveiligingsman stond er ook al van te kijken dat er zo maar één beveiliger nodig was om zo’n groot gebouw onder controle te houden. Iedereen was rustig en had een fijne tijd. Er zijn geen ruzies of iets dergelijks. Het lijkt mij een goed concept, maar of het in Amerika zou werken weet ik niet. Nogmaals ik ben geen politicus en ik weet niet precies wat de goede danwel slechte kanten ervan zijn maar zo op het eerste gezicht lijkt het mij erg goed te werken.

Het nieuwe album heet Yours Truly. Waarom hebben jullie het album zo genoemd?

Rome: Ja, maar ik had gewild dat onze bassist (Eric Wilson. red) in de buurt was nu. Hij kan het altijd goed verwoorden. Maar Bud weet er ook meer van.

Bud: Yours Truly betekent over het algemeen We are Sublime. We hebben ervoor gekozen om onze oude muziek te spelen onder een andere naam. We willen met de titel uitdragen dat we nog steeds zijn wie we waren. De muziek is hetzelfde. We willen gewoon zeggen; WIJ zijn het!

Hebben jullie ervoor gekozen om dezelfde soort muziek te maken of proberen jullie ook nieuwe dingen uit?

Bud: Over het algemeen is het dezelfde formule. De muziek die we maakten, daar zijn we goed in dus daar wilden we weinig aan veranderen. Echter we hebben wel geprobeerd om andere invloeden te gebruiken. Sowieso is de muziek iets anders dan voorheen simpelweg door de inbreng van Rome. Bewust of onbewust verandert de stijl toch iets. Maar over het algemeen maken we dezelfde stijl als toentertijd.

Wat voor reacties kwamen er toen jullie besloten om Sublime weer op te richten?

[singlepic id=10913 w=320 h=240 float=left]Bud: De reacties waren gemengd. In het begin waren mensen enthousiast om te horen dat we weer bij elkaar kwamen. Sommige diehard fans vonden het raar want er was maar één Sublime en dat was met Brad. Mensen hadden er gemengde gevoelens bij. Uiteindelijk is iedereen wel opgelucht dat het goed uitpakt. Rome past er wat dat betreft erg goed tussen. Er was wel één fan die was heel erg negatief over de hele gang van zaken. Ik heb contact gezocht met hem en aangegeven dat hij zegt dat hij ons zijn favoriete band vindt, maar blijkbaar geen respect heeft voor ons door de dingen die hij over ons zegt. Ik nodigde hem uit voor een show om ons te komen zien. Ik zei tegen hem ik wil je kritiek niet horen totdat je ons gezien hebt. Als je na de show nog steeds bij je standpunt blijft, dan wil ik je kritiek overwegen. Maar nadat de show was afgelopen kwam hij  naar me toe om zijn verontschuldigen aan te bieden en dat hij zich toch wel enigszins schaamde.

Sublime is hier nooit echt doorgebroken tot het grote publiek. Hoe komt dat denk je?

Bud: Sublime is hier nog nooit eerder is geweest tot aan nu. Vlak voordat Brad doodging was het de bedoeling om naar Europa te gaan. Daarna is het er echter nooit van gekomen. We merken wel dat we erg populair zijn maar het is altijd nog wel underground. Ook hoor je hier geen Sublime op de radio. Toeren tezamen met airplay kan voor veel bekendheid zorgen. En dat hebben we hier dus nooit gehad.

Bedankt voor het interview. Met welk nummer beginnen jullie vanavond?

Bud: Dat zal ‘Panic’ zijn. Onze nieuwe single. Ik kan me geen beter begin voorstellen.

[singlepic id=10914 w=320 h=240 float=center]