De laatste dag alweer van Summer Darkness. Eerst maar eens langs de markt, want zoals zo vaak in de ‘donkere ondergrond’ is er altijd ruimte om meer dingen te zien en te doen dan muziek alleen. Lezingen, film en de markt bijvoorbeeld. Daar kunnen we onze kleding en CD verzameling weer op peil brengen. Het is er wel ‘aapjes kijken’, want het Dom plein waar de markt gehouden wordt is voor iedereen toegankelijk. Aan de andere kant is het voor muzikanten als Dandelion Wine, Sieben, OrfeO en anderen een kans om voor een breder publiek op te treden.

Bacio Di Tosca
Elk (goed) festival heeft zo zijn momenten dat je iets onbekends tegen het lijf loopt/ kan lopen. Summer Darkness heeft dit met Bacio Di Tosca. Hoewel de naam anders doet vermoeden komt Dörthe Flemming uit Duitsland. Opmerkelijk genoeg kiest men er niet voor om iemand op het podium te zetten met een (niet werkende) synthesizer, maar staat Dörthe alleen op het podium. De muziek wordt gestart vanuit de mengtafel/ lichttafel. Zonder hulp van videobeelden op de achtergrond maakt Bacio Di Tosca indruk. Bij nummers als ‘Ich Grolle Nicht’ valt het stemgeluid nog niet zo op, maar wanneer Dörthe de klassieke/ opera kant op gaat valt echt op wat voor een fenomenaal stemgeluid zij heeft. Haar teksten zijn vaak bewerkingen uit de oude klassieken zoals van Alfred Lord Tennyson, Heinrich Heine en zelfs de bijbel. Tekstueel is het niet bepaald vrolijk te noemen, maar met de sfeervolle passende muziek past Bacio Di Tosca perfect op een festival als Summer Darkness.
http://www.myspace.com/bacioditosca

Rosa Crvx
Het Franse kunstenaarsgezelschap blijft een lust voor het oog en oor. Aan de andere kant laat men weinig progressie zien in hun showelement en, toch wel jammer genoeg, hun muziek. Deze keer zijn zelfs de nieuwe elementen die nog wel te zien waren tijdens het Gothtronic festival een aantal jaren terug verdwenen en leunt men weer op de oude waarden (video’s, vaandels en Danse de la Terre, de dans met aarde). Natuurlijk is het in het oog springende klokkenspel en de zelf gemaakte ‘drumcomputer’ ook weer aanwezig. Rosa Crvx weet namelijk als geen ander het showelement te verweven met de muziek. Het blijft dan ook een ervaring op zich, zelfs als men zoals vandaag de ‘kleine’ opstelling toont (minder koorleden, iets minder showelementen, minder dansers). Muzikaal is het weer smullen van nummers als ‘Adorasti‘, ’In Tenebris’ en het nieuwe ’Ante A’. Toch zou het goed zijn als Rosa Crvx weer aandacht gaat besteden aan nieuwe showelementen, want als je het vaker ziet dan wordt het minder speciaal. Zeker met de kleine opstelling van vandaag. Het gebrek aan grote muzikale progressie kunnen we de band makkelijk vergeven, want er is geen enkele band die ook maar in de buurt komt bij wat Rosa Crvx te bieden heeft. Rosa Crvx blijft namelijk muzikale kunst en staat daarmee op eenzame hoogte. Dan is het ook lastig om telkens vernieuwend te zijn. Heb je Rosa Crvx nog nooit gezien, dan wordt het toch echt tijd dat daar verandering inkomt.
http://www.myspace.com/rosacrux

Suicide Commando
De headliner van vandaag is één van de grondleggers van de (zogenaamde) dark-electro. De eerste keer dat ik deze Belg(en) aan het werk zag werd je nog overdonderd door de heftigheid van zijn vervormde stem en de snoeiharde beats. Toen hadden we zoiets nog niet eerder gezien, maar tegenwoordig is het echter de normaalste zaak van de wereld om met vervormde stemmen en heftige beats op de proppen te komen. Wat mij betreft heeft Suicide Commando toch een streepje voor, want daar waar anderen verzanden in harde beats en erg simpele teksten blijft Johan van Roy, de man achter Suicide Commando, toch ook zoeken naar een bepaalde vorm van melodie. Hoewel ook Suicide Commando zijn (simpele) meezingers kent, zoals opener ‘Bind Torture Kill’, heeft de band ook nummers die meer inhoud bieden. Diepgang zullen we het niet noemen, maar een nummer als ’Hate Me’ kan best het opmerkelijke ‘karaoke’ filmpje gebruiken op de achtergrond. De tekst op een bijna naakte vrouw moest je overigens wel snel lezen. Vanavond blijkt Suicide Commando de ideale afsluiter van dit Summer Darkness, want de sfeer zit er al snel goed in. Een menigte dansende Goth’s en ander duistere muziekliefhebbers zegt alles. Het dak ging er dan ook bijna letterlijk vanaf. Toen zelfs het balkon gebruikt mocht gaan worden om te dansen en te springen was het helemaal duidelijk. Summer Darkness was weer een geslaagd festival dit jaar en Suicide Commando was daar één van de bewijzen van.
http://www.myspace.com/suicidecommando