Onze dag twee is dag drie van Summer Darkness. Vrijdagavond moesten we missen vanwege andere verplichtingen. Dat is het risico met een meerdaags festival in eigen land. Het leven gaat door, terwijl we bijvoorbeeld voor het Wave Gotik Treffen in Leipzig, Duitsland een hotel en vrije dagen nemen. Niet getreurd echter, want de zaterdag is (traditioneel?) de meest interessante dag wat betreft donkere bands. Wij gaan daarom ons hart ophalen in de hete, overbevolkte Ekko Daarmee dit jaar weer bewijzend dat de (neo/ dark) folk en dark ambient/ noise populair is bij een flink publiek.

:Golgotha:
De opkomst van het publiek is al behoorlijk wanneer :Golgotha: het podium opkomt. Deze band heeft eigenlijk misschien wel meer naam geschreven door de samenwerking met Dawn & Dusk Entwined (wat resulteerde in het uiterst sfeervolle “Sang Graal”). Deze Cold Meat Industry band levert wat je van dit Zweedse label mag verwachten., sfeervolle dark folk met dark ambient invloeden. Hoewel de band niet altijd even strak voor de dag komt en het geluid soms te wensen overlaat laten de heren en dame zien dat er potentie is in deze groep. Een geschikte opener voor een dag als vandaag. We hebben immers wel eens veel slechtere openingsacts gezien.
http://www.myspace.com/schaedelstaette

Sieben
Matt Howden, de man die Sieben is, speelt vandaag op de markt in plaats van in de Domkerk. Het gevolg is dat Sieben een heel ander publiek kan bespelen dan alleen het (typische) Summer Darkness publiek. Sieben is viool en een loop pedal. Daarmee haalt hij alle geluiden uit zijn viool en vindt hij ook nog de ruimte om erbij te zingen. Sieben is wilde passie tot aan hele tere, lieflijke muziek. Matt gaat met zijn ogen dicht helemaal op in zijn muziek, maar houdt toch ook oog voor zijn publiek. Zelfs zoveel dat hij niet vergeet om verzoekjes te spelen, zoals ’Love’s Promise’. Een enthousiast applaus en gejuich is zijn deel na de nummers en hoewel Sieben geen toegift meer kon geven door de strakke planning is er wel één ding zeker. Sieben heeft vandaag veel nieuwe zieltjes gewonnen.
http://www.myspace.com/matthowden7

Brighter Death Now
De ‘gothfather’ van Cold Meat Industry is natuurlijk de grondlegger zelf in de vorm van Brighter Death Now. De huidige lijn is minder dronken en meer serieus. Vroeger stond men nogal bekend om hun dronken, wildeman shows waarin allerlei onvoorspelbare zaken gebeurde. Vandaag niets van dit alles. Gewoon noise met af en toe een vervormde stem. Keihard, onverbiddelijk en dubieus. Dubieus, omdat de film op de achtergrond nogal op de voorgrond trad bij de nabesprekingen. Een nogal obscure film die je eigenlijk (niet) gezien moet hebben.
http://www.myspace.com/brighterdeathnow

Triarii
Op voorhand dé band waarvoor we naar de Ekko komen. Met hun laatste boreling “Muse In Arms” overtuigde men vriend en vijand met hun bombastische, militaristisch aandoende dark folk. Liefhebbers van Ordo Rosarius Equilibrio waren al eerder over de streep getrokken door de samenwerking op het nummer ‘Roses 4 Rome”. Live klinkt het allemaal wat minder overtuigend. Geluidsproblemen maakten het wachten al lang, maar de intro van de band loog er qua lengte ook niet om. Wat het meest negatief in het oog springt is de stem van Christian Erdmann zelf. Daar waar het op CD klinkt als een ware donderstorm is het vandaag een stem die eerder te vergelijken valt met een kinderlijk klapperpistooltje. Weg is de bombast van de CD. Christian blijkt geen begenadigd zanger, maar weet ook de kracht van de CD uitvoeringen niet over te brengen in een live setting. Daarbij had hij best wel wat hulpmiddelen mogen gebruiken. Dat deed hij nu ook, maar dat leverde niet het gewenste resultaat. Verder stond de muziek snoeihard en dit liet absoluut geen ruimte voor subtiliteiten. Hoewel de heren op het podium het muzikaal gezien niet af lieten weten kreeg dit optreden toch een wrang gevoel. Het was geen slecht optreden, want met nummers als ‘Europa’, de mooi passende video beelden en het spel van de heren was op zich niet zoveel mis. Toch bleef ook de teleurstelling aanwezig, want had het niet zoveel beter kunnen zijn als Christian bij machte was geweest om zijn indrukwekkende stem op CD om te zetten naar de live setting en wat als het geluid beter was geweest? We zullen het nooit weten.

Daarna werd de hitte ons te machtig. Hoewel de Ekko een prima zaal is, met redelijke prijzen, is er wel één groot probleem bij een festival als Summer Darkness. Er is geen normaal eten te krijgen en dat kan een festivalganger teveel worden. Helemaal als je wel de crewleden met – zo te zien – een goed bord eten voorbij ziet lopen. Natuurlijk gunnen we de crew goed eten, zeker bij de Ekko straalt de vriendelijkheid ervan af, maar zelf iets te eten krijgen is ook een groot goed. Helaas is het in en uit lopen bij Ekko niet zo makkelijk, want gezien de drukte was het maar de vraag of je nog terug kon komen. Het resultaat is dat we hebben moeten kiezen voor de gezondheid en niet voor Derniere Volonte. Jammer, maar helaas.