Hoewel er begin deze week nog juichend door de Summer Darkness website aangekondigd werd dat er goed weer aankwam dit weekend, kan ik me niet voorstellen dat ze blij zullen zijn met het uiteindelijke resultaat. Dertig graden is eigenlijk te heet voor een concert. Mogelijk is dat een reden dat het aantal bezoekers redelijk tegenviel. Het kon ook te weiten zijn aan de – relatief – late aankondiging dat in plaats van Emilie Autumn (en VNV Nation die beide afzegden) Veljanov zou spelen op donderdag.

Irfan
Maar eerst mocht Irfan het publiek verder opwarmen. Niet dat we dat opwarmen nodig hadden, maar de muziek was werkelijk subliem. Tijdens Castlefest hadden we al de nieuwe zangeres in de gelederen ontdekt en vandaag liet ze nogmaals horen perfect te passen bij de muziek van Irfan. Vanavond kwamen ook wat (instrumentale) tracks voorbij die waarschijnlijk zijn gebruikt voor de Bulgaarse documentaire “The Great Heresy” en voor de soundtrack van “Forecast”. Met name deze nummers laten horen dat de Balkan invloeden steeds beter hoorbaar zijn in de muziek. Één nummer zat (met zang) zelfs erg dicht tegen Turkse invloeden aan. Erg mooi! Natuurlijk heeft Irfan daarnaast genoeg moois te bieden, want dat hebben de twee platen “Irfan” en “Seraphim” wel bewezen. Hoogtepunten zijn moeilijk te noemen, maar ‘Otkrovenie’ en ‘Return To Outremer’ (met overtuigende zang van Kalin) willen we toch graag even genoemd hebben. Opmerkelijk hoe deze band haar samenspel (verder) heeft verfijnd en hoe men de nieuwe zangeres alle ruimte geeft om te excelleren. Haar voorbeeld deed steeds meer bezoekers besluiten om te gaan dansen. Wereldmuziek met mystieke ondertoon heeft nog nooit zo mooi geklonken. Met dank aan de mensen van het licht en het geluid.
http://www.myspace.com/irfantheband

Veljanov
Met de leadzanger van Deine Lakaien heeft Summer Darkness toch nog een ‘grote naam’ weten te strikken voor de donderdag. Hoewel, een ‘grote naam’. Schijnbaar lijkt een deel van het publiek er anders over te denken, want leek het net bij Irfan niet drukker? Jammer genoeg krijgen degenen die vertrekken pijnlijk gelijk. De Macedoniër heeft een mooie stem, maar weet dit niet altijd te vertolken naar emotie. De zanger zijn uitstraling is altijd al arrogant, maar vanavond komt het ook nog eens ongeïnspireerd over. Daarbij werkt de bijna rockopstelling (gitaar, bas en samples) sterk in het nadeel van Veljanov. Zijn stem zakt weg in de muziek en hij moet soms zelfs overschreeuwen wat er op het podium gebeurt. Daar wordt niemand vrolijk van. Het is dan ook geen wonder dat de zaal langzaam maar zeker steeds leger wordt. Jammer genoeg is de afgang dan nog niet compleet, want hoewel er voor de eerste toegift nog een handjevol mensen staat te joelen en te klappen blijven er slechts nog maar twee fanatieke klappers over wanneer Veljanov weer van het podium verdwijnt. Wanneer de zanger toch nog opkomt met een fijn ‘thank you’ weten we het zeker. Deze hele show is op routine, niets meer en niet minder. Nu was zijn CD “Porta Macadonia” al weifelend ontvangen, maar nu bleven zelfs de sterke nummers van dat album, zoals het in het Duits gezongen ‘Mein Weg’, ‘Nie Mehr’ en ‘We Can’t Turn Back’ niet overeind. Dit teleurstellend noemen is nog niet voldoende. Zegt genoeg lijkt me.
http://www.myspace.com/veljanov