soad-25

Tien jaar geleden kwam de dubbelaar Mezmerize/Hypnotize uit. Sindsdien wachten we eigenlijk met smacht naar nieuw werk van metal grootheden System of a Down. Zanger Serj Tankian zingt dan wel solo en gitarist Daron Malakian is een verdienstelijke frontman van Scars on Broadway. Niks komt in de buurt van de kracht van S.O.A.D. Gelukkig hebben de Armeense Amerikanen een hele goede, persoonlijke reden om dit jaar op tournee te gaan. Honderd jaar geleden vond de Armeense genocide plaats wat honderd duizenden mensen het leven kostte. De band wil vooral erkenning, met name van de Turken. Het concert begint dan ook met een imposant filmpje over deze trieste gebeurtenis. Hopelijk heeft de uitverkochte Ziggo Dome de boodschap onthouden want nadien gaat het twee en half uur los. B.Y.O.B. !

Eigenlijk heeft System of a Down geen slechte nummers, maar zijn de uitvoeringen live vaak slordig. Niet vanavond, de heren ogen fris en het samenspel klinkt strak. De band trapt af met ‘Holy Mountains’ van laatste album Mesmerize, een song over de genocide uiteraard. ”Can you feel their haunting presence ?”, vraagt Serj zich nog altijd af. De tour heet niet voor niets Wake Up The Souls en eindigt in Armenië. Van zacht en emotioneel naar fel en schreeuwend, geen probleem, hij haalt de noten loep zuiver. Qua intensiteit gaat de eer naar bassist Shavo Odadidjan die met zijn dansjes en groovy speelstijl de meeste aandacht naar zich toetrekt. Voor een show in de Ziggo Dome valt er misschien weinig te beleven op het podium. Bij System of a Down draait het nu eenmaal om de muziek, zoals het hoort. Weinig interactie maar spelen. De band is gewoon te groot voor een kleiner podium, vandaar de voor de hand liggende keuze van de Amsterdamse concerthal.

soad-9

Met een Jetpilot razen we door naar ‘Suite-Pee’ van het eerste album uit 1998 om vervolgens terug te keren bij ‘Prison Song’ van opvolger Toxicity. Heerlijk hoe vooral veel songs van deze twee albums in moordend tempo worden gebracht. Met finesse afgewisseld door Hypnotize, Mesmerize en Steal This Album!, in feite een verzameling met b-kanten van Toxicity. Met name korte, krachtige songs inclusief Armeense folk melodieën, als het Knight Rider gedreven I.E.A.I.A.I.O., de power struggle van Bubbles of het zenuwachtige CUBErt. Daron Malakian neemt regelmatig de zanglijnen van Serj over. Na de ontploffing van ‘Psycho’ en ‘Chop Suey!’ zorgt hij voor een rustpuntje met de ballad ‘Lonely Day’, dat net als ‘Spiders’ richting het einde toch weer ontspoort.

Wake Up calls zijn er genoeg, maar het publiek op de vloer lijkt één grote moshpit. De echte rustpunten zijn de twee andere filmpjes over de genocide dat de set in drie blokken indeelt als een trilogie. Zelfs tijdens het laatste deel van het concert blijven de vier heren geconcentreerd spelen. Voornamelijk oud werk, het vlammende ‘Cigaro’ uitgezonderd, zorgen voor een spetterende finale. Misschien niet op het podium maar ‘War?’ en de dubbele finisher ‘Toxicity’ en het nummer waar het allemaal mee begon ‘Sugar’ zorgen voor een passend, pittig en puik slot. Volgens de bandleden komt er voorlopig geen nieuw werk maar met de grote festivals in aantocht blijft er altijd een reden om weer richting Nederland te komen.

Setlist System of a Down – ZiggoDome (Amsterdam) 17-4-2015

Wake Up the Souls – Part 1

Holy Mountains
Jet Pilot
Suite-Pee
(Incomplete)
Prison Song
U-Fig
Aerials
Soldier Side – Intro
B.Y.O.B.
I-E-A-I-A-I-O
Radio/Video
Bubbles
CUBErt
Hypnotize
Dreaming
(Incomplete, middle breakdown only)
Needles
Deer Dance

Wake Up the Souls – Part 2

P.L.U.C.K.
Sartarabad
([traditional] cover)
Start Me Up
(The Rolling Stones cover) (Snippet)
Psycho
Chop Suey!
Lonely Day
Question!
Bounce
Kill Rock ’n Roll
Marmalade
Lost in Hollywood
Spiders
Mr. Jack

Wake Up the Souls – Part 3

Science
Chic ‘N’ Stu
War?
Arto
Cigaro
Roulette
Toxicity
Sugar