Tank86 wordt wel de Nederlandse versie genoemd van Karma to Burn. Karma to Burn is een band uit de wereld van de stonermetal met opvallend wapenfeit dat de band over geen zanger beschikt. Aangezien Tank86 de Nederlandse tegenhanger wordt genoemd kunnen we dan ook geen vocalen verwachten op hun debuutalbum “Rise”. Wel zien we vrij snel dat Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock) meedoet. Gaat hij dan wel zingen of is er iemand anders die we toch nog horen zingen?

De band timmert al een aantal jaren aan de weg en bands als Monster Magnet, Peter Pan Speedrock en Karma to Burn hebben de band al regelmatig als support act gehad. Nu draait het echter echt om het album “Rise” van Tank86. Opener “Barrosphere” knalt er meteen snoeihard in. De gitaren klinken heerlijk hard en alle registers worden vanaf de eerste secondes vol opengetrokken. Doordat er geen vocalen gebruikt worden ligt de klemtoon meteen op de muziek. Strakke riffs en magnifiek drumwerk is waar het om draait. Vervolgens is op het tweede nummer “Axe” al meteen de bijdragen van Peter van Elderen. Zijn bijdrage is er eentje zonder enige vorm van tekst. De zanger van Peter Pan Speedrock mag soleren tijdens dit nummer, maar zingen doet hij maar lekker in zijn eigen band. Het zou ook raar zijn als Tank86 ineens wel met vocalen op de proppen zou komen.

Je zou zeggen dat een geheel instrumentaal album wel zou moeten gaan vervelen, maar dit is niet het geval. Doordat de mannen van Tank86 zoveel variatie bieden in hun nummers slaat deze mogelijke verveling niet toe. De riffs wisselen elkaar snel af en vervolgens wordt er weer keihard geragd op de gitaren. Geen moment van de 50 minuten wordt ingevuld door wat stilte. Wel zou je even tussen de nummers naar adem willen snakken, want het album dendert als een flinke goederentrein voort. Recht op het doel af, zonder ook maar enig moment de vaart eruit te moeten halen en zo het doel te missen. Als je ook maar even het idee hebt dat er rust gegund wordt dan krijg je weer het volgende salvo om je oren, waarbij overmatig hard luisteren je absoluut een fijne dreun zal opleveren.

De nummers zou je nagenoeg composities kunnen noemen en wat de band ermee wil zeggen mag je helemaal zelf bedenken. Het is dan ook apart om te lezen dat er wel allemaal duistere songtitels bedacht zijn zoals “Apparat”, “Dying Mountain” en “Gottes Krieger”. Laatstgenoemde nummer is overigens het enige wat korter duurt dan 5 minuten, want de heren houden van lange stukken. “Rise” is dan ook een album met een te gekke keiharde sound die de luisteraar continu overdonderd en wil wegblazen. Goed voor het gaspedaal!