Liefhebbers van punk / punkrock / hardcore / oi en vergelijkbaar kunnen hun hart vanavond ophalen in Dynamo Eindhoven: niet minder dan 5 bands zuller er optreden eer headliner Tech9 hun meest recente schijfje Bite the Bullet aan het publiek presenteert.

[singlepic id=19148 w=320 h=240 float=left]Ik red het helaas niet om bij aanvang aanwezig te zijn, en als ik binnenkom is dat precies op het moment dat All for Nothing het podium betreedt: de derde band van vandaag. Deze female fronted hardcore band laat horen dat ook vrouwen duidelijk hun mannetje kunnen staan: Cindy brult er flink op los en gebruikt het volledige podium om full-time het publiek bij het optreden te betrekken. Helaas blijft dit gedurende het hele optreden een onbeantwoorde roep: alle pogingen om het publiek naar voren te laten komen blijven totaal onbeantwoord tot aan het einde toe. Dit valt overigens niet te wijten aan het optreden van de band, laat daar geen misverstand over bestaan. Het publiek is duidelijk van de categorie “afwachtende soort”.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ook Knuckledust kan hier totaal geen verandering in brengen. Hoewel ook deze band lekker strak en vol gas staat te spelen, blijven alle oproepen om dichterbij te komen aan dovemansoren gericht. Ik sta er een beetje van te kijken: bier vloeit intussen rijkelijk, er zijn bezoekers genoeg, maar de avond lijkt maar zeer moeizaam op gang te komen.

[singlepic id=19145 w=320 h=240 float=right]Backfire is de eerste band waar zich een pit vormt: het lijkt wel of alle participanten gewacht hebben op dit optreden. Het is duidelijk dat dit beuk-fenomeen onderdeel is van de stemming: ineens is de sfeer “hardcore”!
Helaas zet de band niet bepaald een strakke show neer: van begin tot het einde klinken de nummers rommelig, en nog erger: bandleden kijken op hun horloge of het nog geen tijd is om te stoppen. Ja, het publiek wordt wel flink opgehitst, maar het is duidelijk dat dit routine is: tussen de regels (nummers?) door is een band te zien die eigenlijk allesbehalve gemotiveerd het publiek staat te entertainen. Dat de set tegenvallend kort duurt wordt in dit geval eigenlijk als behoorlijk positief ervaren… Kan Tech9 de avond nog redden?

Als Hein, Robert, Frank en Jack heel gewoontjes en kalmpjes het podium oplopen, iedereen begroet is met een luid “homo’s!” en ingezet wordt met Another day van het nieuwe album is meteen duidelijk dat dit toch de act is waar de bezoekers voor gekomen zijn: ineens staat iedereen wel naar voren en wordt reikhalzend uitgekeken naar de momenten dat de microfoon het publiek in gaat voor een stukje publieksparticipatie door zo hard mogelijk mee te bléren. Als je tenminste niet te druk bezig bent om flink met je armen om je heen te zwaaien…

[singlepic id=19153 w=320 h=240 float=left]De setlist van de band bevat een groot aantal nummers van het nieuwe album: Crazy, Payback, Is this the way, Wasted, Place I call hell en de eerder genoemde opener Another day komen voorbij. Daarnaast natuurlijk een aantal klassiekers: Murder in the first degree, Johnny went to war, Bombs away, We will remember you en Survival. Met deze nummers wordt een tijdsperiode van zo’n 30 jaar bestreken: de tijd dat de band bestaat. Het is heerlijk om te horen dat de sound in de loop der tijd niet aangepast is naar de dan geldende trends, maar dat de band de echte punk-rock uit de jaren 80 trouw is gebleven. In dat opzicht lijkt de band in niks op de rest van de line-up: loodzware riffs en flinke tempowisselingen zijn afwezig: het is gas er op en tempo vasthouden. Heerlijk hoe tijdloos muziek kan zijn…

Daarnaast blijven de optredens van Tech9 altijd apart om te zien: ondanks de toch behoorlijk heftige muziek staan bassist Robert en gitarist Jack er het hele optreden bij alsof ze ’t ook geblinddoekt en met 1 hand op de rug gebonden hadden kunnen spelen. Het is Hein die als een gekooid dier op zoek naar de uitgang het podium afbanjert en idereen blijft complimenteren met scheldwoorden waardoor het optreden eigenlijk in de categorie 16+ zou moeten vallen. De interactie met publiek is precies zoals het hoort: veel en van begin tot einde aanwezig. Het is duidelijk dat alle voorgaande optredens flink in de schaduw vallen: heer en meester van vanavond zijn deze “ouwe rockers”!

Setlist: another day – is this the way – winner takes it all – shift the gear – murder in the first degree – johnny went to war – world on fire – keep on running – payback – nine needle injection – to live is to die – place I call hell – we will remember you – jump the fast train – wasted – what about the children – I’m gonna get a gun – bombs away – crazy – survival

[nggallery id=1610]