Richmond, Virginia, is de thuisbasis voor experimentele sludge doom bands als Windhand, Cough en Inter Arma. Wat er in de grond zit weet ik niet maar het klinkt allemaal zo lekker. Op 29 maart brengt sludge doom band Tel hun debuut Lowlife uit via Aural Music. En ook deze heren komen uit deze creatieve stad en hebben Windhand gitarist Garrett Morris gestrikt om deze plaat te produceren.

Tel is een Hebreeuwse term voor een beschaving die zichzelf vernietigt en zich daarna weer opbouwt, het heeft wat weg van het creatieve proces, soms moet je helemaal overnieuw beginnen om ergens iets moois van te maken. Lowlife is zoiets moois. Tel laveert tussen rauwe sludge en atmosferische doom, bijeengehouden door vocalist (en medewerker/reviewer van doom-metal.com) Dante, die met zijn grunts en erg originele cleane zang, zorgt dat de muziek van Tel naar hogere sferen wordt gebracht. Het prachtige Submerged is daar een mooi voorbeeld van. De zang heeft iets van het Midden-Oosten wat zich heel mooi contrasteert met de post-metal en doom metal.

Conclusie: Lowlife is een prachtig debuut van een band die veel originaliteit te bieden heeft. Een nummer als Submerged vind je bijna nergens anders. Er zit nog veel meer in deze band dus ik ben benieuwd naar wat ze nog meer de wereld in gooien.

Op een schaal van 1 tot 10:

8.0

Tel’s bandcamp