Afgekraakt en met de grond gelijk gemaakt. Dat werd Tenacious D na de release van hun Album ‘The Pick of Destiny door talloze critici. Nu is het tijd voor een flinke payback, middels hun nieuwe album ‘Rize of the Fenix’. En bij een nieuw album hoort natuurlijk een nieuwe tour. Gelukkig heeft het zwaarlijvige duo Amsterdam niet overgeslagen. Hier bewezen Jack Black en Kyle Gass dat ze ook daadwerkelijk zijn herrezen als een fenix.

Toch is er iets vreemds aan de hand met de betreffende fenix. Het dier dat op de hoes van het nieuwe album staat afgebeeld, en ook als luchtkussen op het podium is te bewonderen, is volledig geinspireerd op het mannelijk geslachtsdeel. En dat geeft meteen het niveau aan van de thema’s van Tenacious D. Puberale praatjes, vertolkt door mannen die de magische leeftijd  ‘vijftig’ al naderen. Dat klinkt heel flauw, maar het wordt zo humoristisch en gevat in woorden omgezet dat iedereen wel haast verplicht is om te lachen. Daardoor past Tenacious D prima in het kader ‘Sex, drugs and rock ’n roll.’

Maar met name het laatste is belangrijk. Ik citeer Jack Black: ‘we are here to rock your fucking socks off!’. Genoeg gezegd. Want dat doet het tweetal, samen met de achterstaande band, die op het eind van het concert haar virtuositeit demonstreert. De knallende solo’s blijven per bandlid even aanhouden. Gedurende het concert wordt een divers repertoire ten gehore gebracht. Van alle drie de albums die JB en KG (zo noemen ze elkaar) hebben uitgebracht, werd van elke cd wel een handjevol nummers gespeeld. Klassieke, acoustische meezingers en hardrock wordt voortdurend afgewisseld. Het publiek was duidelijk enthousiast, en daardoor noemt Jack het Amsterdamse publiek dan ook ‘one of the best audiences in the world.’ En dat zegt hij niet tegen elk publiek als we de man mogen geloven..

Neem Tenacious D dan ook vooral niet serieus, want dan doe je echt wat fout. Op het podium is Jack ook heel flexibel, en er worden veel bruggetjes gemaakt tussen verhaaltjes die bij nummers horen, en de volgende nummers. Werk van drie album worden op deze manier goed samengesmolten, en omgevormd tot een goed lopend samenhangsel. Helaas staat het geluid soms niet echt lekker afgesteld. Maar dat mag de pret niet drukken. Tenacious D laat voor het eerst sinds negen jaar (2002 waren ze voor het laatst aanwezig in Nederland) weer zien waar de band voor staat. Muzikaal is het werk er niet minder op geworden, integendeel. En de teksten zijn als vanouds. Concluderend valt te zeggen dat de fenix weer leeft, en feller brandt dan ooit tevoren.