Hoe kijken de medewerkers van Rockportaal.nl muzikaal terug op het afgelopen jaar? Lees het hieronder:

Arjen de Graaf

2012 is een degelijk jaar geweest. Weliswaar met een groot aantal interessante nieuwe albums (in mijn geval vooral op vinyl) maar op een aantal uitzonderingen na waren er maar weinig albums die van begin tot eind konden boeien. Slechts 5 á 6 voldeden echter wel aan de verwachtigen.

1 – WitchcraftLegend
2 – Flying ColorsFlying Colors
3 – TremontiAll I was
4 – Rival SonsHead down
5 – GraveyardLights out

Andere noemenswaardige albums waren er o.a. van: Van Halen, Great White, Slash, Dewolff, Rush en Richie Sambora. Tegenvallers waren er met: The Parlor Mob, Bruce Springsteen, Blackberry Smoke en Lynyrd Skynyrd waar ik stuk voor stuk veel meer van had verwacht.

Op concertgebied was het ook niet moeilijk kiezen omdat een aantal bands er met kop en schouders bovenuit staken.

1 – Flying Colors – 013, Tilburg
2 – Great White – The Rock Temple, Kerkrade
3 – Graveyard – Bitterzoet, Amsterdam
4 – Dream Theater – Ijsselhal, Zwolle
5 – Judas Priest – Rodahal, Kerkrade

Maar ook heb ik genoten van o.a. Chickenfoot, The Answer, Thin Lizzy, Pat Travers en Y&T.

De allermooiste release van 2012 komt echter op naam van Led Zeppelin met Celebration day waarop de heren laten zien en horen wat nou eigenlijk de beste band ooit is!

Dieptepunten waren het overlijden van Levon Helm (The Band) en Jon Lord (Deep Purple).

Carola van Niftrik

Elk jaar als de feestdagen naderen schrijven wij van Rockportaal onze terugblik van dat jaar op. Het ene jaar is dat wat moeilijker en het andere jaar heb je weer teveel om over te schrijven.

Zo ging ik begin 2012 naar het concert van Rattlesnake Shake in de Groene-Engel in Oss. Rattlesnake Shake geeft om de zoveel tijd een speciaal concert waar het om een thema draait. Dit jaar was het thema de Middeleeuwen. De show was erg mooi aangekleed en even waande je je terug in de Middeleeuwen. Zeker een show die het waard is om hier vermeld te worden.

In juni was het eindelijk tijd voor de cd-presentatie van BZB in de Kersouwe in Heeswijk-Dinther. BZB is een band die ik al alweer zeven jaar volg (wat gaat de tijd snel!). Vandaar dat een cd-presentatie altijd wel weer speciaal is en het was ook weer erg gezellig.

In oktober is het zoals elk jaar weer tijd voor Festyland in Volkel. Het hoogtepunt van dit jaar voor mij was Dearworld. Deze band gaf een supergave show en belooft veel goeds voor de komende jaren.

Een maand later was de eerste editie van Vlijmscherp in de Groene-Engel in Oss. Op Vlijmscherp spelen onbekende bands die op het punt staan om door te breken. En wat was Navarone goed! Het wordt inderdaad wel eens tijd dat deze mannen doorbreken in Nederland.

Als laatste is het nog een keer de beurt aan Rattlesnake Shake toen zij speelden in de Zwaan in Heeswijk-Dinther. Een optreden met een wrang smaakje, want voor gitarist Frits was het zijn laatste optreden. Een heel tof optreden volgde en vandaar dat Rattlesnake Shake voor de tweede keer in deze lijst staat.

Op naar een nieuw muzikaal jaar!

Hilde Kuipers

Mijn hoogte en diepte punt van 2012 waren op het zelfde festival. Het festival zelf is trouwens voor mij ook echt een hoogtepunt geweest. Ik heb het natuurlijk over Sziget Festival in Hongarije. De band die me het meest teleur heeft gesteld is LMFAO, de sfeer was heel gezellig, maar hij zong echt heel erg vals. Erg jammer voor een artiest die zo groot geworden is in korte tijd!

Mijn hoogtepunt van dit jaar, ook op Sziget, waren The Killers. Ik stond letterlijk aan de andere kant van het veld als waar het podium zich bevind. En toch was het optreden echt super goed! Meestal beleef ik het alleen als ik dichtbij sta, maar hun hebben weten te presteren mij ook van ver af nog steeds de hele belevenis mee te geven. Echt heel erg vet!
Ik wens iedereen een fijn nieuw jaar en natuurlijk de goede hoop dat 2013 nog veel nieuwe goede muziek te brengen heeft!

Maurice van der Zalm

Wat gaat een jaar snel en wat kan er een boel gebeuren. Het grootste cadeau van 2012 is dat we thuis allen gezond zijn gebleven. Daarnaast was het heel prettig dat ik na een vervelend eerste halve jaar in augustus met een nieuwe baan verder kon.

Muzikaal gezien is het wederom een heerlijk jaar geweest. Het blijft verbazingwekkend hoeveel goede muziek er weer is uitgebracht door nationale en internationale bands, door oudgedienden en jonge honden. De onlangs verschenen EP van Manu Armata uit Harlingen is één voorbeeld van vaderlandse jonge honden. Maar wanneer je na ruim veertig jaar nog een dijk van een cd weet neer te zetten, ben je voor mij sowieso een kei. Naast het meesterwerk van Rush kwam ook (mijn band) KISS met wat vertraging met Monster waarin ze aangeven nog voldoende energie te hebben voor nog eens veertig jaar. Qua platenlabel is vooral het Franse Klonosphere opgevallen. Zij hebben in 2012 aangetoond dat er ontzettend veel goede metal in Frankrijk aanwezig is. Hoogtepunt hierin is de EP die Magoa wist af te leveren.

Ook het oog wil wat en 2012 gaf genoeg optredens om naartoe te willen. 85% heb ik niet kunnen zien, maar wel heb ik concerten mogen meemaken van onder andere Amorphis, Man-Eating-Tree en Saxon. Ook Graspop had, op de headliners na, een goed gevuld programma. Hoogtepunten hierin waren onder andere de optredens van Adrenaline Mob, Machine Head, Paradise Lost, Lamb Of God, maar vooral de set die Twisted Sister neerzette. Eén brok energie en feest. Helaas mogen de headliners van Graspop met recht tot de dieptepunten van 2012 gerekend worden. Het werd daardoor drie dagen niet erg laat.

April en mei waren om twee redenen zeer speciaal voor mij. Eén droom verwezenlijken in een jaar is al bijzonder, maar twee in twee maanden !! Na een mislukte poging om Max Cavalera te mogen interviewen, kreeg ik wel de mogelijkheid om masterminds Arjen Anthony Lucassen (o.a. Ayreon) en Nick Barrett (Pendragon) beiden te interviewen. Daar bovenop waren we ook aanwezig bij een akoestische set van Arjen. Op zich al bijzonder dat hij in het openbaar optreedt. Ook Pendragon in de Boerderij in Zoetermeer was wederom adembenemend. Met recht twee grootmeesters in de metal/(prog)rockscene.

Een lijstje van beste cd’s van 2012 is niet gemakkelijk te maken, maar hoort voor mij wel in dit verhaal. De top 10 zou er zo uit kunnen zien:

CalibanI am Nemesis (ongelooflijke power en steengoede composities. Onaangetast aan de top in 2012)
RushClockwork Angels (ongekende kwaliteit van dit absolute powertrio)
Adrenaline MobOmertà (een supergroep genoemd worden, is niet moeilijk; Omertà is echter een ijzersterk product)
KISSMonster (KISS flikt het toch maar weer om zichzelf te vernieuwen, te verjongen. Aanstekelijke goede nummers)
Ill NiñoEpidemia (zwaarder dan de voorganger is Epidemia zeer evenwichtig. Het wordt nu tijd dat ze in Nederland komen optreden)
MagoaAnimal EP (de Franse verrassing voor mij. Ik was meteen verloren bij het geluid van de band)
PeripheryPeriphery II (veelzijdig, meeslepend en krachtige cd)
Arjen Anthony LucassenLost In The New Real (hoewel de muziek aardig afwijkt van het bekende Arjengeluid zijn het stuk voor stuk topcomposities. De diverse stijlen maken de cd een topper)
KloneThe Dreamer’s Hideaway (ook bij Klonosphere vandaan. De muziek van Klone kenmerkt zich door emotie, door variatie en door een krachtige uitstraling)
Paradise LostTragic Idol (het was een genot om Paradise Lost op Graspop te zien. Tragic Idol is van begin tot eind helemaal goed)
En dan passen Mercury Falling, The Very End, Lizzard, Obey The Brave, Soen, Anathema en Ethereal Archtitect nog niet eens in het rijtje)

2013 belooft nu al veel goeds. De kaartjes voor Graspop liggen al klaar en dat betekent onder meer Iron Maiden, Saxon, The Devil wears Prada en Coal Chamber. Wederom komt Pendragon in Zoetermeer en begin juni Rush in Ziggo Dome. Daarnaast ziet het tourschema van KISS er ook goed uit. Nog even wachten tot ook de Benelux een plaats krijgt. En dan niet twijfelen, maar gewoon een kaart kopen.

Melvin Sam-Sin

2012 was voor mij het meest muzikale jaar sinds een lange tijd! Er was zoveel te zien en zoveel te doen dat het bijna een onmogelijke taak is om een top 5 te maken, maar het is me dan toch gelukt. Zie hier mijn 2012 top 5:

1 – Steve Vai
2 – Trivium
3 – Richie Sambora
4 – Distortionfest
5 – Speedfest

Mitchell Bakker

De ondergang van ons mooie leven is nog geen werkelijkheid. Reden genoeg dus om terug te blikken op het mooie 2012. Een jaar waarin ik voor de eerste keer in mijn leven Lowlands heb bezocht en Brian Fallon weer kippenvel wist op te wekken met de plaat ‘Handwritten‘. Jawel, deze cd van de Gaslight Anthem is mijn favoriet uit 2012.

2012 was een jaar waarin Rihanna weer solliciteerde naar de slechtste plaat van het jaar. Gelukkig voor haar werd ze ingehaald door die draak van een plaat van Alicia Keys: ‘Girl on fire‘. En op de valreep is de bespottelijke nieuwe plaat van Pitbull ook het uitlachen waard. Natuurlijk is dit geen muziek om serieus te nemen, maar toch heeft het te maken met een hogere mate van het gebruik van radio door mij.

Gelukkig heb ik 3FM ontdekt waar ik zoveel parels van platen heb ontdekt. Onbekende indiebandjes en singer songwriters blijken meer in hun mars te hebben dan ik ooit heb durven dromen. En toen was daar ook nog plotseling, vijf jaar na de epos, het reünieconcert van Led Zeppelin. Uitgebracht op cd en dvd uiteraard. Fan-tas-tisch. Om nog maar bij de oudjes te blijven: petje af voor de Rolling Stones. Na vijftig jaar bestaansrecht zijn ‘the Stones’ nog altijd werklustig. Grrr..is in de winkel komen te liggen, inclusief twee nieuwe tracks. En het maakt me blij. De energie van Jagger is nog altijd zeer aanstekelijk.

Daarnaast was het optreden van Keane in de HMH heel mooi om bij te wonen. Goede liveband, dat zeker. En daarnaast (jawel, daar zijn ze weer) het optreden van Gaslight Anthem in Paradiso. Zelden waren twee uren zo lang en bevredigend.

2012 is een jaar waarin ik iedere medewerker van Rockportaal weer mijn waardering wil geven. De site draait goed, en dat allemaal dankzij jullie. Moge de site nog vele jaren bestaan, en mocht de wereld toch vergaan op 21 december, dan heeft iedereen in ieder geval nog wat moois gehad om op terug te blikken. Alvast een voorspoedig 2013!

Patrick Spruytenburg

Net als mijn collega’s is ook voor mij 2012 weer een jaar dat ik op muzikaal gebied veel heb mogen zien en fotograferen. Veel gevestigde namen / bands die ik al eerder gezien heb, die puike optredens neergezet hebben, maar waar het optreden eigenlijk geen verassingen meer in petto had. Daarnaast heb ik ook een aantal bands voor het eerst live gezien / heb ik bands live gezien waar ik nog nooit van gehoord had. Hieronder een aantal bands die bovengemiddeld indruk op me achter gelaten hebben, en waaruit voor mij weer eens duidelijk wordt dat het niet altijd een grootse band hoeft te zijn om een groots optreden neer te zetten:

The Members (The Rambler) – Deze Britpop / ska / punkband die de hoogtijdagen in de jaren ’80 had en toen uit een flinke besetting incl. blazers bestond, staat anno 2012 als driemansformatie op het podium, maar weet nog steeds met een flinke muzikale portie rebelse punkrock te overtuigen.

Phantom X (The Rambler): Als het fenomenale optreden van Vicious Rumours nog vers in mijn geheugen zit, kom ik bij de voor mij onbekende band Phantom X terecht: een band die in het zelfde vaarwater zit, en die een show met het zelfde enthousiasme afgeven.

Laibach (013) – Een optreden wat deels in het teken staat van de fenomenale soundtrack van de film ‘Iron Sky’, maar waar uiteraard ook het voorgaande werk de revue passeert zorgen voor een aangename eerste live kennismaking met deze grootheden in de EBM-scene.

Kissin’ Dynamite (013) – Deze band mag als eerste openen voor het alombekende Dragonforce. Als er vanaf de zijkant een aantal heren met strakke spendex-broekjes, laarsjes, te veel ontbloot bovenlijf en te vrouwelijke kapsels het podium opkomen, en ik onverwacht getrakteerd wordt op 80’s hairmetal waarin alle cliche’s langskomen maar wat verpakt is in een waanzinnige live show kan mijn avond nu al niet meer stuk!

Up The Irons & Paul Di’Anno (Dynamo) – Wie op youtube zoekt naar optredens van de zanger van Iron Maiden op de eerste twee albums, komt opnamen tegen dat hij waanzinnig goed bij stem is, maar ook exact het tegenovergestelde. Als Paul vanavond ondersteund wordt door Maiden tribute band Up The Irons, blijkt dat hij waanzinnig goed bij stem is en neemt hij je heerlijk mee terug naar de beginjaren van deze legendarische band.

Pandora’s Bliss (The Rambler) – Een band die duidelijk op Nirvana geinspireerd is, maar die aangevoerd wordt door 2 dames die een show en vooral een sound neerzetten waarbij Nivrana eigenlijk gruwelijk verbleekt…

Doro (013) – “Die German Queen of Metal”, eindelijk zie ik haar eens live. Al tijdens het eerste nummer straalt het plezier en de betrokkenheid bij het publiek van deze dame af. Na een wervelende show zit mevrouw doodgemoedelijk op het podium zojuist aangekochte CD’s te signeren. Zij snapt het!

Kill Ferelli (W2) – Dit voorprogramma van Anneke van Giersbergen, aangevoerd door rockchick Roc Kaley zorgt voor die zeldzame keren dat je helemaal ondersteboven bent van een support act en je afvraagt wie er nou opener en wie er headliner is.

Repetitor (PopEi) – Drie muzikanten uit Servie die voor een korte tour in Nederland zijn en die in Eindhoven bij PopEi op het podium staan. Na wat geruchten dat dit optreden wel eens de moeite waard zou kunnen zijn, ga ik totaal onvoorbereid een kijkje nemen en ga met een nieuwe naam op mijn “WOW-lijstje” naar huis toe.

Ron Schoonwater

2012 is het jaar van Anathema. Met “Weather Systems” hebben ze een album uitgebracht die hun eigen (toch al briljante) werk in de schaduw stelt. Ook het concert van hen in Antwerpen was subliem en hoort in mijn toplijst thuis. Hoewel ook goed, was het optreden in de 013 niet van hetzelfde hoogstaande niveau. Jammer dat dit laatste optreden nu net gefilmd is voor de live blu ray. Maar misschien had het één met het ander te maken.

Ook Katatonia hoort in het rijtje thuis. Met “Weather Systems” is hun album “Dead End Kings” de tweede plaat van het jaar. Een werkelijke groeibriljant. Een jaar dus voor liefhebbers van progressieve rock met melancholische ondertoon!

Voor liefhebbers van alternatieve (progressieve) pop is er dit jaar maar één echte tip: Mediavolo, met “Modern Cause”. Echte liedjes, mooie zang, maar vooral inventief gebracht. Het klinkt lekker in het gehoor, maar als je goed luistert gebeurd er veel meer.

Verder zijn er goede tot uitstekende albums van (wave band) O. Children, (synthpop) De/Vision, (synthpop) Peter Heppner, (moderne alternatieve metal) Deftones en, niet te vergeten, de klassieke wave/ (goth)rock topper van dit jaar Killing Joke.
Hoewel uitgebracht op het eind van 2011 wil ik toch Tenhi noemen, want deze band verdient alle aandacht met hun sfeervolle folk met duistere randen. Liefhebbers van Sigur Ros – koop nu eindelijk eens alle platen van Tenhi!!!

Live kon Anathema dus bekoren. Ander hoogtepunt was het optreden van O. Children tijdens Summer Darkness. Dat festival grossierde dit jaar ook de nodige punten bij elkaar door de sfeer, (dit keer) de eigenzinnige programmering en het feit dat ‘Gothic’ nog steeds blijkt te leven. Magie was er echter tijdens het optreden van Wardruna tijdens het openingsconcert van Castlefest. Dat was een samenspel met de hemel en hypnotiserende muziek. Mooier kan natuurlijk niet. Zeker niet als Stellamara er ook bij is.

Dieptepunt is er ook. In 2011 miste ik onze aanwezigheid bij Wave Gotik Treffen. Dit jaar werd ik er pijnlijk bewust van dat het niet altijd feest is in Leipzig. Wat betreft programmering vooraf leek het nog heel wat. In de praktijk was het echter dramatisch. Vooral door de ongunstige programmering en het gemis aan een middagprogramma.

Wendy Steenmans

Alweer een jaar voorbij gevlogen. Een jaar waarbij ik me nog meer heb ingezet voor rockportaal. Nog meer mogelijkheden boden zich aan die ik dankbaar heb aangenomen. Leuke verassingen dienden zich aan maar ook wel eens een afwijzing waar ik niet op had gerekend.

Hierbij mijn top 5 aan hoogtepunten die ik heb mogen meemaken:

Within Tempation (Elements) @ Sportpaleis Antwerpen. De show van Within Temptation die fans van over de hele wereld trok. De knaller voor de band en hun fans om hun 15 jarig bestaan te vieren. Er werd flink uitgepakt met een orkest, fenomenale outfits,…. 18.500 bezoekers! Een feestje om dit te mogen fotograferen.

Nightwish @ HMH. Een band die ik al jaren volg en die ik ook heel erg kan waarderen. Ik herinner me het moment nog goed dat ik de goedkeuring per mail kreeg. Ik zat te wachten op Schiphol op de vlucht naar Praag. Ik dacht bij mezelf, nog even snel mail checken. Daar was hij dan, de mail waar ik al lang op had gewacht: “Wendy, veel plezier bij Nightwish!” Ik kan de blikken van de mensen om me heen nog goed voor de geest halen. Ik die super blij stond te springen en de mensen om me heen die er niks van snapten, heerlijk! Dit was voor mij de eerste grote show die ik gefotografeerd heb. Een super locatie met super geluid en licht. Een droom voor elke fotograaf. Volgens mij was dit ook de eerste keer dat er voor rockportaal goedkeuring werd gegeven voor deze locatie! Een hele eer dus om de eerste te mogen zijn.

Het interview met de drummer van Guano Apes. Ik mocht al voor rockportaal naar de show om te fotograferen en een verslag te schrijven. De dag van de show kreeg ik smiddags (rond de klok van 14u) een telefoontje of ik een interview wilde doen met Guano Apes. Het interview zou om 17u plaats vinden in Tilburg. Ik voelde mezelf er niet zeker bij en weigerde dit interview in de eerste plaats. Na heel wat heen en weer gebel en mails die voorbij schoten toch besloten om het interview te doen. Als een speer naar huis om het toegestuurde interview door te lezen en hier en daar wat bij te stellen. Tas gepakt en hop naar Tilburg. Knikkende knieën en ontzettend nerveus of het wel goed zou komen waren het resultaat. Vervolgens kreeg ik een ontzettend melige drummer voor mijn neus die de dag ervoor met 40 graden koorts op bed had geleden. Het resultaat van het interview is uiteraard te lezen op rockportaal.

Voor het eerst naar Paganfest. Op dit eendaags festival heb ik voor het eerst kennisgemaakt met de bands Eluveitie, Heidevolk en Alestorm. Deze bands weten wat een feestje bouwen is en hebben mij weten te overtuigen om vaker deze bands te zien. Opzwepende deuntjes, gebalde vuisten, kilts, bier drinken uit een koehoorn (oh nee, dat was verboden) en een dansende menigte waren het resultaat. Ook in 2013 zal ik weer bij Paganfest aanwezig zijn!

Interview met Coen Janssen. Epica zal in 2013 een speciale show geven ter ere van hun tien jarig bestaan. Deze zal plaats vinden in het Klokgebouw te Eindhoven. Naar aanleiding van deze show was het voor rockportaal tijd om deze band eens aan de tand te voelen. Zelf volg ik Epica al jaren en heb in tussentijd al best wel wat achtergrond informatie tot mijn beschikking. Leuk dus om met Coen een leuk onderonsje te hebben op Metal Female Voices Fest.

Verder rest mij nog aan onze lezers hele fijne feestdagen toe te wensen. Alle promotors, bands en collega’s die ik heb mogen leren kennen wil ik bedanken voor deze geweldige ervaringen. Wij maken er samen een rockend, dampend, stampend maar bovenal een erg gezellig en muzikaal hoogstaand 2013 van!
Cheers, rock on en horns up!