Al jaren geldt The Answer uit Ierland als een belofte voor de toekomst en voor de rockmuziek in het bijzonder. Die belofte is na drie uitstekende albums inmiddels wel ingelost. Maar ondanks dat en het feit dat ze als support act fungeerde van grote bands als AC/DC en Whitesnake lijkt The Answer gemaakt voor het clubcircuit en niet voor grote podia.

In zalen als Hedon komt de band nou eenmaal veel beter tot zijn recht dan op een immens podium in stadions of arena’s. The Answer is namelijk gebaat bij interactie met publiek dat dicht op het podium staat. Bovendien is het geluid in kleine zalen veel beter waardoor je als toeschouwer de muziek niet alleen hoort maar ook voelt. Iets dat voor het sympathieke viertal zeer belangrijk is omdat de nummers van The Answer door het ontbreken van meezing refreinen nou eenmaal veel op elkaar lijken.

In de 80 minuten die de heren deze avond op het podium staan maken ze dan ook een verpletterende indruk. Onder aanvoering van zanger Cormac Neeson worden de ruim 200 enthousiaste aanwezigen op hun wenken bediend. Neeson zingt de pannen van het dak en de gedrevenheid van gitarist Paul Mahon, drummer James Heatley en bassist Michael Waters is nog altijd een genot om naar te kijken. Vooral Waters is een virtuoos op de bas die zijn hele ziel en zaligheid in zijn spel legt.

Het vorig jaar verschenen album Revival komt uiteraard ruim aan bod middels uitstekende uitvoeringen van o.a. Waste your tears, Trouble, New day rising, Tornado, One more revival en Faith gone down. Van het debuutalbum Rise (2006) worden publieksfavorieten Under the sky en Come follow me gespeeld als ook een dampende versie van Preachin’ waarin Neeson zich zoals gebruikelijk tussen het publiek begeeft en wat een van de hoogtepunten van de avond is. Het geweldige tweede album Everyday demons (2009) komt er met Too far gone en Evil man nogal bekaaid vanaf maar je kunt nou eenmaal niet alles spelen in 80 minuten. Daar staat tegenover dat de nummers van Revival op het podium nog beter klinken dan op het album en ook de Rose Tattoo klassieker Rock ’n Roll outlaw gaat erin als koek. Conclusie is dat The Answer deze avond in Zwolle op alle fronten overtuigd.

Ook het vermelden waard is het voorprogramma Lick. Deze uit Deventer afkomstige jonge band speelt eigen nummers die qua stijl een mix zijn van jaren 70/80 (hard)rock en hebben al een behoorlijk volwassen geluid. Aan de podiumpresentatie moet nog enigzins gesleuteld worden maar verder maakte de band een uitstekende indruk.