Begin 2009 kreeg Jack White het idee om maar weer eens een nieuwe band te beginnen, namelijk The Dead Weather. Hij vroeg drie topmuzikanten: Alison Mosshart (the Kills), Dean Fertita (Queens Of the Stone Age) en Jack Lawrence (The Raconteurs). Samen namen ze het eerste album Horehound op, wat zeer goed werd ontvangen. Dit betekend dat Sea of Cowards alweer het tweede album van de band is.

Elk album waar Jack White aan mee werkt heeft een bepaalde sound van rauwe gitaren en overmatig gebruik van de bekkens. Zo ook dit album. Zonder een bandlid te weten of kennen, kun je binnen een minuut al horen dat dit weer een project is van Jack White. Het grote verschil met andere projecten/bands van Jack White is dat hier drie andere grote muzikanten aan meewerken die ieder hun eigen inbreng hebben.

Al vanaf nummer een krijg je vuige garagerock, lekker rauw. Dit gaat zo door tot en met het nummer elf. Opvallend zijn de intro’s van verschillende nummers. Computerachtige intro’s die rustig lijken maar waar ondertussen een rauw randje aanzit. Deze computer (lees: extreem vervormde gitaar) wordt soms door het hele nummer meegenomen. Af en toe lijkt het alsof ze zoveel mogelijk herrie proberen te maken.  Toch, als we het nummer ”rustig”afluisteren, klopt het allemaal wel weer.  De nummers volgen elkaar in een rap tempo op en de energie spat er van af, zoals we van alle bandleden ook bij hun andere bands gewend zijn.

Een goed album, alleen jammer dat Jack White te veel overheerst zoals bij al zijn bands/projecten. Toch gaat ook dit album je niet vervelen dankzij de combinatie van vier geweldige muzikanten.