Voltage01Muziekcentrum de Bosuil wordt op vrijdag 12 september omgetoverd tot een ouderwetse bluesjoint als The Delta Saints uit Nashville Tennessee en Voltage uit Eind het podium zullen betreden. Jonge bands, maar de mannen hebben stuk voor stuk een blueshart.

De Bosuil heeft een capaciteit van maximaal 600 toeschouwers, de zaal kan in tweeën gedeeld worden, dat is bij deze show gebeurd, zodat de zaal met zo’n 200 bezoekers toch gezellig gevuld is. Het publiek op deze avond is gemiddeld minstens 10 jaar ouder dan de twintigers op het podium en velen zijn fan van the Delta Saints aan het aantal band t-shirts te zien.

Voltage02Voltage is een band uit de regio Eindhoven – Helmond. De band is oorspronkelijk opgericht als blues coverband en is sinds 2013 eigen nummers aan het schrijven, die moeten leiden tot een debuutalbum dat voor het voorjaar van 2015 op de planning staat. In de muziek van Voltage herken je hun inspiratiebronnen, waaronder Gary Moore, AC/DC, Status Quo en ZZ Top. De band heeft op 5 september een een ep “The Story So Far” digitaal uitgebracht, een recensie van dit album vindt je hier: Rockportaal- Voltage.

Stipt om negen uur betreedt Voltage het podium, alle mannen in een zwarte jeans en een zwart overhemd. De bandleden zijn zichtbaar gespannen voor deze show, maar na de eerste akkoorden van de opener “Bad Lovin Woman” neemt het speelplezier al snel de overhand over de zenuwen. Bij het knallende “Cruisin’” komt de band helemaal los en de smerige gitaarriffs worden vol overtuiging gebracht door Gijs en Dave terwijl het ritmetandem Tom en Dirk een loodzwaar fundament leggen.

Voltage06Het geluid in de Bosuil is bijzonder goed zodat met name het sfeervolle “Motherfucker Jones” met zijn akoestische gitaar en bijna country-achtige elektrische gitaar perfect tot z’n recht komt.

Na dit enigszins rustige juweeltje gaat het gas er weer vol op en nummers van beide ep’s “The Story So Far” en “Voltage” worden in stevige uitvoeringen gebracht.

Een volgend hoogtepunt van de show is “Roll over Lay down” van grote voorbeelden Status Quo, woordelijk meegeschreeuwd door het publiek. Na een vlammend “Travelling Man” is de speeltijd alweer om en moeten de bandleden snel hun instrumenten en backline opruimen om het podium vrij te maken voor de hoofdact van de avond.

Delta_Saints03The Delta Saints is een jonge band uit Nashville Tennessee. Het vijftal: Ben Ringel (zang / dobro), Dylan Fitch (gitaar), David Supica (bas), en Ben Azzi (drums) en Willy Burns (keyboards) slagen er op indrukwekkende wijze in om verschillende stijlen samen te laten vloeien. Zelf noemt de band haar muziekstijl: “Bourbon-fueled, Bayou rock”, wij herkennen een opwindende mix van southern rock, blues, funk en country. De band heeft slechts één volledig album op haar naam staan, maar kan wel bogen op een geweldige live ervaring, zo speelden ze in het afgelopen jaar ongeveer 150 shows in verschillende werelddelen.

The Delta Saints zijn er met hun optreden in de Bosuil in geslaagd mij volledig te overdonderen zoals maar zelden gebeurt. Wat een geweldige band is dit! Een zanger met een prachtige blues stem en een prachtige dobro in z’n handen, een fantastische gitarist en een briljante keyboard speler, die zijn Delta_Saints04moderne synthesizers kan laten swingen als een ouderwetse hammond. The Delta Saints is een perfect op elkaar ingespeeld team dat leunt op de solide basis van de drums van Ben Azzi en de bas van David Supica, de band kan naadloos overgaan van heel klein subtiel spel naar keihard rocken en steeds klinkt het overtuigend.

Hoogtepunten van de avond zijn het funky “Drink it Slow”, het melancholieke “3000 Miles”, “Death Letters Jubilee” met de samenzang met het publiek en het Gnarls Barkley nummer “Crazy” in een geweldige blues uitvoering.

Delta_Saints05De Bosuil heeft met deze twee bands een stel jonge honden op het podium uitgenodigd die er een geweldig avondje bluesrock van hebben gemaakt. Ik kijk uit naar de volgende shows van zowel Voltage als The Delta Saints. Hun live cd “Live at Exit/In” zit voorlopig wel vastgebakken in mijn cd-speler.

Fotografie: Margriet Cloudt