[singlepic id=15490 w=320 h=240 float=left]The Dirty Denims zijn geen onbekenden van mij: in de afgelopen jaren heb ik Mirjam (zang / gitaar), Jeroen (gitaar), Lionne (bas) en Thomas (drums) al diverse keren gezien. Hun (en nu citeer ik ze even) op bands als The Donnas, AC/DC, Airborne, The Ramones en Blondie geinspireerde happy hardrock welke catchy, dirty and cheap klinkt en een hoog meeschreeuwgehalte heeft wordt met een energieke show gepresenteerd, en inmiddels kunnen ze terugkijken op een flink aantal optredens op grote en kleine podia en dito festivals. Waar ze nog niet op terug konden kijken, is een uitgebreide discografie: na de EP Going Out (2009) is het een tijd stil geweest met het uitbrengen van geluidsdragers. Tot vandaag, want het optreden in The Rambler staat in het teken van de presentatie van de nieuwe EP Wanna be famous: het nieuwe schijfje met 5 nummers. Het opvallende coverdesign waarin een flinke portie zelfspot in te ontdekken is, is het ontwerp van Jeffrey Warlich.

De entree vanavond is gratis, en de continue toeloop van bezoekers zorgt voor een gezellige en relaxte sfeer als Dirty Bastards de avond als support mogen aftrappen. Ik ken ze niet, maar hun naar eigen zeggen Punk ’n Roll is een perfecte opwarmer voor de headliner: hoewel anders omschreven kent hun muziek vele overeenkomsten met die van The Dirty Denims. Ook nu geen hoogdravende symfonische meesterwerkjes, maar een stukje recht-voor-je raap rock ’n roll, eenvoudige refreinen die catchy klinken en een zeer hoog meezinggehalte hebben, verpakt in een stevig uptempo optreden zonder te veel geouwehoer, maar doordrenkt van een vettige en rauwe sound. In drie kwartier weten ze i.i.g. mij te overtuigen met een optreden wat staat als een huis.

[singlepic id=15475 w=320 h=240 float=right]Er volgt een korte ombouwperiode van slechts een kwartiertje, en dan volgt het moment waar iedereen voor is gekomen: The Dirty Denims. De kroeg is boven verwachting vol gelopen, er zijn overduidelijk veel bekenden aanwezig, en de sfeer is gewoon uitmuntend te noemen. De band doet wat ik ze reeds eerder heb zien doen: ze gaan door waar The Dirty Basterds opgehouden zijn en er volgt een optreden met de zelfde fun-factor. Wellicht nog een tikkeltje meer, want zoals altijd is Mirjam volledig in haar nopjes op het podium. Na een klein beetje een ingetogen start (tikkeltje zenuwachtig?) komt ze weer helemaal los en de wisselwerking op de bezoekers blijft dan ook niet lang achterwege. Ik denk dat ik voor mezelf wel kan concluderen dat ik de meest energieke show van dit viertal mee aan het maken ben vanavond. Naast nummers van de eerdere EP komt uiteraard het nieuwe schijfje aan bod. Hoewel ik de nummers Wanna be famous, Hit me with your best shot en The rock’s gotta roll al in eerdere optredens voorbij heb horen komen, blijft het catchy geluid absoluut behouden.

Uiteraard volgt het moment van de aankondiging van het nieuwe schijfje, en van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om een aantal mensen die een belangrijke bijdrage geleverd hebben eens lekker in het zonnetje te zetten. Er volgt ook een klein keerpuntje: het is vanavond het laatste optreden dat Lionne met de band doet: lid zijn van 2 ambitieuze bands heeft haar toch gedwongen om een keuze te moeten maken. Helaas is die keuze niet op The Dirty Denims gevallen. Naast dit afscheid is er dus ook een welkom: vanavond is het debuut van Sabine. Zij zal aan het einde enkele nummers met de band meespelen. Dit voorproefje maakt i.i.g. nieuwsgierig naar een volgend optreden, waarvan ik hoop dat dit niet al te lang op zich zal laten wachten…

[nggallery id=1292]