De bands van vanavond vallen bij The Rambler onder het kopje “alternative / experimenteel”: een genre wat niet oververtegenwoordigd is in de agenda, maar wat zeker de moeite waard is, zoals later zal blijken.

[singlepic id=10846 w=320 h=240 float=left]Capcap…cap is de eerste van de twee bands van vanavond, en is afkomstig uit (de omstreken) van Eindhoven. Naar eigen zeggen brengen ze een pure en intense mix van indie en post-rock, leunend op bands als Block Party, The XX, Auf Der Mauer en Joy Division. Het is dan ook niet verwonderlijk dat “new wave” een woord is dat gedurende het hele optreden door m’n hoofd blijft spoken als de setlist afgewerkt wordt.

De band bestaat pas een jaar, en wordt “aangevoerd” door zangeres Lydia, die op het podium een beetje verlegen en ingetogen overkomt, een schil contrast met de muziek die gebracht wordt. Wellicht nog een beetje zenuwen? Anyway, de muzikale kwaliteit heeft er allerminst onder de lijden, en waar redelijk vanzelfsprekend is dat een zangeres een boegbeeld van de band is, valt vooral de dominante rol van de bassist op: i.p.v. verantwoordelijk te zijn voor een ritmische basis lijkt het er af en toe op alsof hij voor de hoofdrol in de band gaat: snelle en drukke ritmische loopjes zorgen voor een apart en zeker eigen geluid van de band. De live dynamiek en performance staat eigenlijk in schril contrast met het studiowerk van de band, en achteraf moet ik goed luisteren of het inderdaad wel het zelfde nummer is. Dat het er af en toe vooral in de dynamische stukken een klein beetje rommelig aan toe gaat, valt alleen op als je kritisch gaat luisteren. En ach, eigenlijk hoort het ook een klein beetje bij de scene, dus waar praten we over? Al met al heeft deze jonge band een verassende indruk achtergelaten!

[singlepic id=10855 w=320 h=240 float=right]The Horn The Hunt is afkomstig uit Leeds en is momenteel aan een flinke opmars in Engeland bezig. In Nederland lukt het maar mondjesmaat om een klein beetje voet aan de grond te krijgen: het optreden vanavond is het enige in Nederland.

Het vooraf beluisteren en bekijken van enkele nummers op de website heeft de verwachting van tragere, zweverige beats en een laid-back geluid opgewekt. Zeer groot dan ook de verassing als deze band in tegenstelling tot het studiowerk live een totaal ander geluid laat horen: rauwer, hoekiger, dynamischer & heftiger. Waar The Horn The Hunt eigenlijk uit zangeres Clare en bassist Joseph bestaat, wordt dit tweetal vanavond bijgestaan door drummer Conor.

Het is een lust voor het oog en vooral voor het oor om mee te maken hoe de indrukwekkende stem van Clare, de strakheid en dynamiek waarmee Conor te werk gaat en de geluiden die Joseph uit z’n bas weet te krijgen live versmelten tot een indrukwekkende set waarin geen enkele schroom of schuchterheid te herkennen zijn. Als luisteraar balanceer je muzikaal gezien in het heden en in de jaren ’80 als de nummers van de beide albums “The Horn The Hunt” en “Depressur Jolie” voorbij komen. Getuige enthousiaste reacties uit de zaal na afloop van het optreden wordt ik alleen maar versterkt in mijn mening om vanavond een “inside tip” meegemaakt te hebben.

[nggallery id=882]

[nggallery id=883]