Als je als ‘The..’-band met een britpop sound indruk wil maken in de huidige muziekwereld moet je wel iets aparts hebben. Het meeste hebben we inmiddels wel gehoord. Toch zijn daar sinds afgelopen jaar The Jacobites, die steeds meer populariteit verwerven binnen de live performance scene van Gelderland. Eind van vorig jaar brachten ze hun eerste EP uit met daarop vijf nummers. Tijd om die eens te beluisteren.

 Het eerste nummer ‘So Long’ is van het rustigere kaliber en maakt vooralsnog weinig indruk. Muzikaal zit het goed in elkaar, maar we missen nog wat schwung. Gelukkig wordt het tempo al opgevoerd bij het volgende nummer ‘I need you now’. Een orgel vrolijkt het liedje op en hier horen we al een beetje waarom juist The Jacobites zich toch een weg door het opkomend talent banen. Het nummer ligt lekker in het gehoor. Al blijft de zang wat achter hangen. Dat zou nog wat spannender kunnen. Bij het nummer ‘Slow down’ geeft de band hier zelf in ieder geval gehoor aan. Jammer, want het up-tempo lag juist wel lekker in de oren. Over de kwaliteit en muzikaliteit van de bandleden valt weinig op te merken. In dit nummer horen we een mooie, beheerste gitaarpartij en een strakke drumpartij. Het ‘bekendste’ nummer ‘I can help you out’ brengt de band weer in een volgende versnelling. Het vlotte nummer doet me denken aan de mannen van ‘Jet’, die toch aardig wat hits scoorden. Het nummer wordt begeleid door een mondharmonica; dát is vernieuwend in dit genre. En daarom is het nummer ook te kort naar mijn zin. De EP wordt afgesloten met het nummer ‘Peter Gabriel’ (vernoemd naar..?). Helaas weer een tandje lager en dat maakt het naar mijn smaak minder interessant.

 The Jacobites hebben ingrediënten die ze kan laten opvallen binnen het genre waarin ze bewegen. Nu nog iets meer pit erin. We houden het in de gaten!

  1. So long
  2. I need you now
  3. Slow Down
  4. I celp you out
  5. Peter Gabriel