[singlepic id=15733 w=320 h=240 float=left]Eind vorig jaar ben ik door een van de medewerkers van PopEi benaderd met de vraag of ik interesse had in het maken van een “making of” fotoserie van studio opnamen van “The Reaction”. Ik was nog nooit bij een album opname aanwezig geweest, en had er wel oren naar om dit eens te doen. Begin dit jaar was het dan zo ver, en maakte ik ook meteen kennis met de muziek van de band: de inspiratie ligt overduidelijk in de jaren 60, en als grote inspiratiebron viel de naam van “The Beatles “ toch wel veelvuldig. Om naast de muziek ook zo veel mogelijk aan de authentieke klank van destijds tegenmoet te komen werd er voor gekozen om de instrumenten niet apart op te nemen, maar echt “live”. Wat mij toen ter oren kwam, maakte toch wel erg nieuwsgierig naar het eindresultaat…

Op deze zondagmiddag is het dan zover en wordt de EP (uitgebracht op CD maar ook op vinyl) aan het publiek gepresenteerd in de concertzaal van PopEi. Om toch ook voor een beetje programma te zorgen is er een opwarmer aanwezig in de vorm van “Valour Up Twice”: een band die al vrij snel laat horen dat ze qua muziekstijl een prima support act zijn: een jaren 60/70 psychedelische sound is wat de zaal voorgeschoteld krijgt. Een stevige muzikale basis zorgt er voor dat de nummers volwassen overkomen, en de roep van het publiek om een toegift op het einde is niet meer dan terecht.

Dan toch het moment waar het vandaag allemaal om draait: het optreden en de daaraan verbonden presentatie van de eerste geluidsdrager van The Reaction. De zaal is intussen behoorlijk vol gelopen, en een snelle blik laat zien dat de bezoekers van zeer divers pluimage zijn: ongetwijfeld is er veel familie en vrienden aanwezig bij deze thuiswedstrijd. Dit moet wel een motiverend uitzicht voor de band zijn vanaf het podium, en ze gaan er meteen tegenaan.

[singlepic id=15749 w=320 h=240 float=right]Naast de 6 nummers die op de EP staan krijgen we naar eigen zeggen van de band ook covers uit de sixties voorgeschoteld. Echter hebben ze er voor gekozen om eens niet de meest voor de hand liggende nummers te spelen, maar gewoon wat ze zelf goed vinden, zonder dat ’t meteen bekend hoeft te zijn. En ik moet bekennen: zonder deze voorkennis zou ’t woord ‘cover’ niet in me opgekomen zijn, er komt inderdaad geen enkel momentje van herkenning van een nummer in mij op.

Tijdens deze presentatie weet de band muzikaal erg overtuigend over te komen: naast rauw en vettig is de sound goed in balans (hierbij ook de nodige credits voor de geluidsman!) en Hugo, Jeroen, Mirjam, Marc en Kees hebben duidelijk geen last van podiumvrees. Daarnaast is er de nodige aandacht aan de presentatie besteed: iedereen staat mooi strak in het pak zijn / haar ding te doen. Verrassend element binnen de band blijft Hugo: als je een praatje met hem maakt komt hij heel ingetogen, bijna terughoudend over. De metamorfose als hij een microfoon in handen heeft is bijna onvoorstelbaar: alle schuchterheid is meteen verdwenen en met zijn stem weet hij continu de aandacht op te eisen.

N.a.v. mijn aanwezigheid in de studio en een eerdere “semi-live” fotoshoot had ik reeds een behoorlijke indicatie wat mij te wachten stond. Toch heeft de band mij tijdens deze presentatie nog behoorlijk weten te verassen. Het is duidelijk dat Eindhoven er een band bij heeft die eens niet meelift op bestaande populaire stromingen, maar die behoorlijk eigenwijs inspiratie put uit het verleden en dit omzet naar een eigen en gedurfde sound.

Een review van “Action with The Reaction” zal binnenkort op Rockportaal.nl verschijnen.

[nggallery id=1310]