[singlepic id=16307 w=320 h=240 float=left]Met een uitstekende EP-presentatie in de goed gevulde concertzaal van PopEi nog vers in het geheugen is het nu aan The Reaction om hun naam definitief op de kaart te zetten. Recentelijk waren ze al te gast bij studio040, waar ze zichzelf konden profileren bij Sanne Reiniers. Vandaag staan ze in de Wilhelmina te Eindhoven, waar ze de eerste van drie bands zijn die op deze zondagmiddag voor het vermaak mogen zorgen.

De gepubliceerde aanvangstijd is 16:30 uur, maar ter plekke verneem ik dat dit 17:15 gaat worden. Tijd om nog even een praatje met Jeroen, Mirjam, Hugo, Marc en Kees te maken alvorens ze het podium op moeten. Zoals altijd is de sfeer gemoedelijk en relaxed, er is tijd voor een biertje en een geintje en enige vorm van zenuwachtigheid is (of lijkt?) alweer de grote afwezige…

Hoe luchtig de leden ook mogen zijn tijdens een praatje vooraf, zo serieus wordt het optreden genomen. Met een opvallend gebrek aan gepraat tussendoor werkt de band de setlist af. Met diverse fotosessies tijdens de EP-opnamen en natuurlijk de EP-presentatie zelf heb ik de nummers van de band al veelvuldig gehoord, zodat de muziek en de sound geen verassing meer voor me zijn. Wat me wel blijft verbazen is de mix die ze ten gehore brengen: enerzijds is het garage en rock die ruw, ranzig en vettig klinkt, anderzijds blinken de nummers weer uit in toegankelijkheid en hebben ze allemaal een hoog ‘catchy’ gehalte: de band weet eigen werk en (onbekende) covers van een heel aparte eigen sound te voorzien die na diverse optredens nog steeds geen “nou heb ik het wel gehoord” gevoel oproept. Daarnaast mag ook de podiumpresentatie van de band nog eens onder de aandacht gebracht worden: van enige vorm van nonchalance is geen enkele sprake: de heren zitten allemaal weer strak in het pak en Mirjam in een jurkje, waarmee de band de roots uit de jaren ’60 extra wil onderstrepen.

[singlepic id=16319 w=320 h=240 float=right]Met zulk een performance is het niet meer dan terecht dat een flinke hoeveelheid bezoekers de moeite hebben genomen om op deze druilerige zondagmiddag naar Wilhelmina te komen. Opvallend is de diversiteit van de bezoekers, hoewel mijn ervaring is dat dit altijd wel kenmerkend voor dit café is en voor een zeer gemoedelijke sfeer zorgt. Als na zo’n drie kwartier de nummers toch echt op zijn, zijn er op diverse plekken op de bar en in de handen van bezoekers de EP van de band (uitgebracht op CD maar ook vinyl) waar te nemen: de merchandise lijkt ook vandaag goede zaken te doen.

Als goede bekende band lijkt het misschien wel vanzelfsprekend om positief te schrijven. Toch durf ik te stellen dat ik objectief ben als ik concludeer dat hier een band aan het opstaan is die echt wat toe te voegen heeft aan wat muzikaal Eindhoven momenteel voortbrengt. Ik kijk i.i.g. al uit naar een volgend optreden…

[nggallery id=1361]