Onder de noemer “The Sound of the Rock ‘n Roll Underground” presenteert Suburban Records een aantal bands aan het grote publiek. Zo ook vanavond in de Groene Engel te Oss waar ze vanavond hun muzikale tour zouden gaan afsluiten. Nog eenmaal deelden Charlie Jones’ Big Band, Sunnpimp, Paceshifters en Shaking Godspeed na een behoorlijke tour met elkaar het podium. Hoe bevallen deze nieuwe talenten en zit er nog wel muzikaal talent in het ondergrondse circuit?

De avond in de Groene Engel wordt geopend door de mannen van Charlie Jones’ Big Band. Nou ja, laat dat woord Big Band maar snel varen, want de formatie uit België blijkt een duo te zijn. De laatste tijd komt het vaker voor dat er duo’s op het podium belanden en zo lijkt de performance van Charlie Jones ook wel op die van The Black Keys, een duo wat de laatste tijd enorm aan de weg aan het timmeren is. Charlie Jones zit in diezelfde richting en maakt een stevige pot Rock ’n Roll en presenteert het aanwezige publiek op nummers van hun nieuwe album “Wash the dirt of their hands”. Aangezien er vanavond vier acts zullen spelen is de speeltijd per band beperkt. Charlie Jones’Big Band weet dan ook hun speeltijd optimaal te benutten en zet er een prima show vol met bluesrock neer. Als dit het niveau wordt van vanavond kan het nog eens heel leuk gaan worden.

De tweede band die ten tonele komt zijn de Arnhemmers van de band Sunnpimp. Nou ja, is het eigenlijk wel een echte band. Als zanger “Marquis de Zwaffelaere” zijn eerste stappen over het podium van de Groene Engel zet lijken we midden in een act beland te zijn. Deze zanger is een aparte verschijning. Een hermelijnencape zoals we die kennen van Freddie Mercury en te overdreven zwarte pruik zorgen ervoor dat Snnnpimp eigenlijk niet meer serieus te nemen is. Daarentegen presteren ze het om toch een puike show neer te zetten met vuige rock ’n roll. De karakteristieke zang van de “Marquis” blijkt prima bij de sound van deze band te passen en gedreven spelen ze veel nummers van hun plaat “Ampvitamin”. De zanger slaat echter op het eind ietwat door, gooit zijn cape af en duikt het publiek in om daar verder te zingen. De act is compleet, maar het muzikale gehalte mag toch wel wat beter.

Het wordt dan ook weer wat beter als Shaking Godspeed aan de beurt is. De band wordt steeds populairder en ze beginnen hun naam al behoorlijk te vestigen. Dit is niet enkel te wijten aan de media die volop op hen is gedoken. Er zal nog steeds goede muziek gemaakt moeten worden en dat doen ze dan ook vanavond. In een gebalanceerde set weet de band te overtuigen. Enthousiast en gedreven gaat de band er stevig tegenaan en natuurlijk ontbreekt hun hit “Awe” ook vanavond niet. Het aanwezige publiek reageert dan ook enthousiast als dit nummer voorbijkomt. De band zit muzikaal goed in elkaar en zanger Wout Kempkens vult het geheel goed aan. Het gebruiken van een orgel in de rock ’n roll blijft erg populair en ook Shaking Godspeed maakt gretig gebruik van dit instrument. De band toont dan ook vanavond hun klasse en eigenlijk is het ook wel te begrijpen waarom de media zo graag smult van Shaking Godspeed. Er zit gelukkig nog nieuw talent in Nederland.

De laatste band van vanavond is er ook een met veel talent. The Paceshifters hebben de eer om “The Sound of the Rock ‘n Roll Underground” af te mogen sluiten. Deze jonge honden uit Overijssel spelen een stevige pot rock ’n roll die erg veel doet denken aan de sound van Peter Pan Speedrock. Als ze deze tendens voortzetten zouden ze wel eens eenzelfde status kunnen bereiken. Eerst maar eens een flink aantal shows spelen en dan verder zien. Vanavond gaat het ze in ieder geval heel goed af. Ze trekken alle registers open en hun gitaren hebben het behoorlijk te verduren. In een heerlijke set laten ze veel horen van hun album “One for the road”. Deze stevige rock ’n roll act mocht al eens openen voor Therapy? in de Melkweg en in de Effenaar en eigenlijk is het wel te snappen ook. Stevig, energiek en enthousiast zijn de sleutelwoorden die bij deze band absoluut van toepassing zijn. Overigens zijn deze termen ook op de eerdere bands van toepassing. Als dan ook de laatste tonen van The Paceshifters hebben geklonken is er te concluderen dat er veel nieuw talent in Nederland zit en er nog jarenlang rock ’n roll zal klinken!