Pretpunk en folkpunk zijn twee begrippen in de punk waar ik nog nooit van had gehoord. Een mooie gelegenheid om vanavond dan ook twee vliegen in één klap te slaan. De folkpunk komt voor rekening van de Utrechtse band Circle J. De band, opgericht in 2002, speelt een met folk doordrenkte punk.

 In 2007 verschijnt het eerste album ‘Fat Man’s Chest’en wordt door OOR al meteen bestempeld als de leukste punkplaat sinds lange tijd. Het duurt echter drie jaar voordat het tweede album ‘Weekend Warriors’ wordt uitgebracht. Dat de band ook internationaal steeds meer terrein wint blijkt wel uit de landen waar inmiddels al is opgetreden. België, Luxemburg, Duitsland, Engeland en Spanje mochten al kennis maken met deze vorm van muziek, waarin naast de drums en gitaren ook gebruik wordt gemaakt van doedelzak, accordeon, banjo, mandoline, dwarsfluit en tin whistle.

 Om 8 uur precies komt de aftrap van vanavond voor rekening van Circle J die het voorprogramma van The Toy Dolls in Nederland verzorgt. Op de website van de band lezen we dat de live optredens knetteren van energie en plezier en als publiek staat je eigenlijk maar één ding te doen: pot bier in de hand, vuist in de lucht en meebrullen maar. Het eerste is zeker waar, de band heeft er veel zin in en doet er alles aan om het publiek voor zich te winnen. Bij de eerste tonen is de zaal nog bijna leeg maar loopt tijdens het optreden redelijk vol. Pot bier in de hand, vuist in de lucht en meebrullen blijven echter uit.

 Na een half uur spelen wordt het podium klaar gemaakt voor de hoofdact van vanavond. Dit is de Engelse punkband The Toy Dolls. De band is bezig met hun tour met de toepasselijke naam ‘The tour after the last one’. In tegenstelling tot de meeste punkbands onthouden zij zich van politiek geëngageerde teksten. The Toy Dolls brengt hun pretpunk al sinds 1979 en scoorden in de jaren tachtig een wereldhit met hun versie van het kinderliedje ‘Nellie The Elephant’. Zelf kunnen de heren ook een puik stukje muziek schrijven en inmiddels heeft frontman, zanger en gitarist Michael ‘Olga’ Algar ruim tien albums volgeschreven met catchy punk rock en grappige teksten. Een paar jaar terug stak de band de draak met hun eigen voortbestaan, met het album ‘Our Last Album?’ en de bijbehorende ‘Our Last Tour?’. 

 Vanaf het begin zit de sfeer er al goed in. Het enthousiasme en plezier van de band slaat meteen over op het publiek dat al snel verandert in een deinzende en hossende massa. Het duurt dan ook niet lang of het stagediven wordt ingezet. De tomeloze inzet waarmee de band speelt kost nogal veel energie, het gebruik van het hele podium en de voortdurende sprongen die er tijdens de nummers worden gemaakt zijn daar de oorzaak van. De jasjes van de heren gaan dan ook al na een paar nummers uit waarna weer even later de show in ontbloot bovenlijf wordt vervolgd. De pretpunk van de Toy Dolls zet de Max helemaal op zijn kop. Helaas komt er na 65 minuten een einde aan de show waarin meer dan twintig nummers voorbij zijn gekomen. Uiteraard komen de heren nog terug, maar na twee toegiften is het ook echt afgelopen. De pretpunk van The Toys Dolls is mij meer dan goed bevallen.

 [nggallery id=1605]