Punkrock is ontstaan in de laatste helft van de zeventiger jaren, en is een ruwe vorm van rockmuziek. Naast muzikaal, is het ook een sociaal verschijnsel wat zich manifesteert als een reactie op de popmuziek. Deze stroming is tevens gekoppeld aan de sociale onvrede in het economisch geteisterde Engeland, en vind aansluiting bij voornamelijk jongeren. De basis van de muziek ligt in de rock ’n roll, en de twee bands die vanavond optreden, brengen muziek in de hierboven genoemde categorie.

[singlepic id=9635 w=320 h=240 float=left]The Lucky Sinners is afkomstig uit Belgie, en bestaat sinds eind 2008. Ontstaan uit bandleden van Koncept en Violation 13 is er toch een rijk muzikaal verleden aanwezig, wat duidelijk wordt als Devin (bas & zang), Johnny B (gitaar), Pete (gitaar) en Bert (drums) aan de setlist beginnen, en een muzikale mix van punk, punkrock, oi, rock ’n roll, hardcore, hardrock en streetpunk ten gehore brengen. Hoewel een hele mond vol, is de muziek toch voornamelijk samen te vatten als een rauw optreden rechtoe-rechtaan rock met in de refreinen een hoog meezing gehalte. Geen hoogstaande gecompliceerde tientallen minuten durende symfonische hoogstandjes met tempowisselingen, solo’s van de diverse leden enzovoorts, nee gewoon lekker straightforward rocken. Naast eigen werk is er toch een punt van herkenning als Ring of Fire van legende Johnny Cash langskomt. Ondanks in een totaal ander jasje blijkt toch wel hoe geweldig dit nummer in de originele uitvoering is: misschien ook een kwestie van gewenning, maar mijn voorkeur blijft bij het origineel liggen. Dat mag de pret zeker niet drukken, en het eindoordeel is dan ook een optreden wat perfect voldoet aan “gas erop!”.

[singlepic id=9645 w=320 h=240 float=right]Het uit Pittsburg afkomstige The Traditionals bestaat sinds 1997, en is begonnen als een “working class punk” band, en voornaamste bestaandsrecht van de band was het plezier wat de heren hadden om wekelijks samen aan de slag te gaan. Anno 2010, 13 jaar later, is die drijfveer er nog steeds, en weten Dave (gitaar & zang), Joe (drums), Al (gitaar) en Matt (bas) nog steeds flink te keer te gaan op het podium. Waar The Lucky Sinners al een hoop enthousiasme tentoonstelden, na enkele seconden blijkt wel wie “baas boven baas” is. Nog net een tandje sneller en rauwer komen de nummers voorbij, waarbij voornamelijk het wat grotere bereik van de stem van zanger Dave voor net een klein tikje meer afwisseling in de nummers zorgt. Althans, in het begin: als de set richting het einde gaat, wordt duidelijk dat hij zich voor 200% aan het geven is, en wordt de ruwheid langzaam aan voor heesheid verruild. Echt een nadeel? Nee joh, niet bij deze muziek… Ook hier mag het publiek trouwens weer een heel herkenbare cover in ontvangst nemen: het number Bamboleo van de Gypsy Kings wordt nu in ongeveer de helft van de tijd van het origineel gespeeld en klinkt mij nu ineens wel leuk in de oren. Na de toegift is dan ook duidelijk: als overtreffende trap van de eerste band voldoet deze aan “nog meer gas erop!”…

[nggallery id=778]

[nggallery id=779]