Beter laat dan nooit … wegens omstandigheden staan de foto’s van The Veils van het concert dat ze gaven in de Effenaar dit jaar verlaat op Rockportaal.

The Veils is een indie rockband uit Londen geformeerd door singer/songwriter Finn Andrews.

Andrews, geboren in Londen, begon zijn muzikale carrière in een folkclub in Devonport, Nieuw-Zeeland. Toen hij 16 was verliet hij school, verhuisde naar Londen en formeerde een band. Hij kwam in contact met Geoff Travis van Rough Trade Records die hem een contract gaf. Het debuutalbum The Runaway Found verscheen in 2004 op zijn label.

De originele line up van de band werd compleet door Andrews vervangen na het verschijnen van het debuutalbum. Hij vertrok naar Nieuw-Zeeland en formeerde daar een nieuwe band met zijn oude schoolvrienden Liam Gerrard (keyboards) en Sophia Burn (basgitaar). Het trio verhuisde naar Londen en werd een vijfmansformatie met Dan Raishbrook (gitaar) en Henning Dietz (drums). Gerrard verliet de band en het kwartet nam hun tweede album op in 2006. Momenteel werkt de band in Londen aan hun derde album met producer Graham Sutton.

Tijdens het optreden van 12 februari in de grote zaal van de Effenaar was Finn Andrews goed bij stem en spraakzaam tegenover het publiek. De band trapt af met “Not Yet”, en speelt vervolgens een afwisselende set waarbij de zware, emotionele nummers en het wat lichtvoetigere werk elkaar moeiteloos afwisselen. Na “Larkspur”, verlaat de band het podium en komt Finn in zijn eentje terug om een tweetal nummers te spelen, waaronder het geweldige “The Tide That Left and Never Came Back”. De band sluit hierna uitbundig al met “Nux Vomica”, een ‘Angry Latin Song’.

Wat opvalt is het emotionele, onvoorspelbare gedrag van Finn. Het past bij zijn krachtige muziek. Geweldig als een zanger helemaal op gaat in zijn eigen gitaarspel en zang. Dit raakt me!!  Alleen dit al maakt The Veils tot een van de betere livebands. Het was een kort maar zeer krachtig optreden. Als ze weer eens in het land zijn dan moet je er zeker bij zijn.

[nggallery id=273]