Vorig jaar verscheen het uitstekende mini-album Cast the first stone waarop The Virginmarys lieten horen een grote belofte voor de toekomst te zijn. De zes nummers op dat album zijn een opwindende mix van psychedelische jaren 70 rock met een moderne sound.

Sindsdien heeft de band niet stil gezeten. Zo is er onlangs uitgebreid getourd als voorprogramma van Skunk Anansie in zowel Engeland als Europa, waaronder de HMH in Amsterdam, en hebben ze net hun eerste Engelse headline tour achter de rug. Om dat moment nog wat kracht bij te zetten is er nu deze 4-track tellende EP. Maar het is niet zomaar een tussendoortje hoor. Op Cast the first stone maakte de band al veel indruk, met Just a ride doen ze dat nog eens dunnetjes over. Sterker nog, The Virginmarys worden steeds beter.

Het vele optreden werpt duidelijk z’n vruchten af. De band klinkt nóg hechter, nóg aggressiever en de inspiratie knalt werkelijk de speakers uit. Het is vooral zanger/gitarist Ally Dickaty die grote indruk maakt met zijn inventieve gitaarspel en sound maar ook door zijn hartstochtelijke vocalen. Just a ride en In the city zijn heerlijke energieke songs maar ook nog eens enorm cathy en My little girl is mede door de fantastische gitaarriff al niet minder indrukwekkend. Toch is het afsluitende Stripped misschien wel het hoogtepunt van deze EP waarin Dickaty zichzelf begeleid op gitaar. De combinatie van zijn emotievolle stem en spel veroorzaakt een brok in de keel.

Het zijn helaas maar vier nummers maar als je die optelt bij de zes songs van Cast the first stone dan heb je alsnog een volwaardig album die zijn weerga niet kent. Dit is zo goed dat ik me afvraag hoe lang het nog duurt voordat The Virginmarys op grote schaal gaan doorbreken. Het is hopelijk slechts een kwestie van tijd.