[singlepic id=13547 w=320 h=240 float=right]Op vrijdagavond 18 november 2011 staat de Britse band The Wombats in een uitverkochte Effenaar in Eindhoven. Na een half uur vertraging door een enorme verkeersopstopping in de stad zijn we nog net op tijd binnen om de eerste noot van het voorprogramma Viva Brother op te vangen.

Viva Brother is een vierkoppige band uit de omgeving van Londen. De muziek doet een beetje denken aan Oasis (met name in het stemgeluid en de uithalen) en The Beatles (door de samenzang). De band is heel energiek en krijgt de zaal al goed mee. Geen slecht begin van de avond dus, en het zal ons niet verbazen als we in de nabije toekomst nog meer gaan horen van Viva Brother.

Na een korte pauze begint dan onder luid gegil het hoofdprogramma: The Wombats. De drie jongens hebben inmiddels twee albums op hun naam staan. De hoes van het laatste album, “The Wombats Proudly Present: This Modern Glitch”, staat afgebeeld op een groot doek achter de band. Het openingsnummer van dit album is ook meteen het openingsnummer van het optreden vanavond: “Our Perfect Desease”.

Na het openingsnummer wordt “Kill the Director” ingezet, de tweede single van het eerste album. Als je op dit moment binnen zou komen wandelen in de zaal, zou het lijken alsof het het laatste nummer van de toegift was. Het publiek zingt uit volle borst mee, en de band geniet duidelijk. De toon is gezet!

[singlepic id=13565 w=320 h=240 float=left]Aan het begin van het optreden zijn er wat technische problemen, maar daar gaat de band professioneel mee om. Gedurende de avond komen alle nummers van het laatste album voorbij. Eén van de hoogtepunten is toch wel de afsluiter van de cd, “Schumacher the Champagne”. Het nummer begint heel funky en ontpopt zich tot een echte rocksong. Sowieso blijkt dat de band inmiddels best veelzijdig geworden is: van balads tot rocksongs, en van elektronische sounds tot gevoelige uithalen. Het publiek is ook vrij gevarieerd: Natuurlijk staan de jonge meiden weer vooraan, maar er zijn ook aardig wat mannen en wat oudere én jongere toeschouwers aanwezig.

Het eerste deel van het optreden sluiten The Wombats af met hun hit “Tokyo (Vampires & Wolves)”. Natuurlijk komen ze daarna nog terug voor een toegift, waarin ze twee nummers spelen van het laatste album. Het allerlaatste nummer is, uiteraard, “Let’s Dance to Joy Division”. Al zet de band ons eerste een beetje op het verkeerde been met een stukje latin. Aan het einde van het nummer wordt er nog even flink op de gitaren en de drums gerost, en daarna is het optreden dan echt ten einde. Jammer, want we hebben ons prima vermaakt. Maar gelukkig is Rockportaal er weer bij als ze maandagavond optreden in Tivoli!

[nggallery id=1121]

[nggallery id=1122]