Mijn collega Arjen de Graaf heeft een dag eerder de optredens van Vanderbuyst en Thin Lizzy in het Patronaat bijgewoond, en zijn review hiervan is op Rockportaal.nl terug te vinden. Hij omschrijft daarin al de diverze bezettingen, welke Thin Lizzy in het verleden heeft meegemaakt, zodat ik deze hele introductie hier niet zal herhalen. Voor wie de review gelezen heeft en verwacht hier nu een totaal andere beleving te lezen, die komt bedrogen uit. Ook hier kan ik de eindconclusie alvast verraden: weer gewoon twee steengoede optredens van twee top acts.

[singlepic id=14698 w=320 h=240 float=left]Het balkon is gesloten als ik binnenkom: een teken dat de kaartenverkoop niet heel erg hard is gegaan. Ik hoor getallen vallen omtrent 800 stuks in de voorverkoop verkocht, wat toch een beetje tegenvalt bij een zaal die een bijna driedubbele capaciteit heeft. In het uurtje dat de deuren voor aanvang open zijn blijven de bezoekers toch gestaag binnenstromen, en afgezien van het balkon kan men de zaal zelf toch al vrij snel als volledig vol beschouwen: of het aantal kaarten in de voorverkoop klopt niet, of er worden nog veel kaarten aan de kassa verkocht. Hoe dan ook: een blik rondom me heen verraadt een gezellige sfeer en een opvallend breed ‘pluimage’ van het publiek: ik zie motorclubs, oude rockers, jong volk maar ook de nodige vaders met zoonlief.

Mooi op tijd betreden de rockers van Nederlandse komaf Vanderbuyst het podium, en vermaken het publiek met hun onvervalste jaren 80 hardrock. De stijl van de nummers is heel herkenbaar en lekker toegankelijk: geen experimenten uitvoeren, maar gebaande paden betreden. Dat dit absoluut niet tot een cliché of nog sterker tot een gejatte sound leidt, blijkt vanzelf in de nummers die zonder pauze en met een hoog energiek gehalte op het publiek losgelaten worden. Ook de “stoere poses” met de gitaar worden in overvloede uitgevoerd, en op het einde is het gewoon jammer dat de setlist al voorbij is. Kortom: een optreden dat staat als een huis, wat smaakt naar herhaling.

[singlepic id=14719 w=320 h=240 float=right]Dan het moment waar iedereen voor is gekomen: Thin Lizzy. Met luid gejuich wordt de band begroet die meteen met het nummer are you ready inzet. Frontman Ricky Warwick is ook vanavond bijzonder goed bij stem, en weet met zijn charismatische uitstraling de zaal in no-time voor zich te winnen. Bij ieder nieuw nummer klinken de kreten van herkenning in de zaal, waarbij de hoogtepunten van herkenning (zoals te verwachten is) te bespeuren zijn als whisky in the jar en boys are back in town ingezet worden. Het is natuurlijk niet meer de Thin Lizzy in de bezetting als waarmee bijv. het laatstgenoemde nummer uit werd gebracht, maar de nummers van de setlist boeten daardoor absoluut niet aan kracht in. Sterker: het Thin Lizzy wat vanavond in de 013 staat laat horen dat ze nog steeds tot de top van live bands behoren!

Setlist Thin Lizzy: are you ready – jailbreak – don’t believe a word – killer on the loose – dancing in the moonlight – massacre – angel of death – still in love with you – whiskey in the jar – sha la la – suicide – waiting for an alibi – cowboy song – boyt are back in town – emerald – rosalie – black rose

[nggallery id=1222]

[nggallery id=1223]