Met Coup de grace doet het Zweedse Treat haar naam eer aan want dit album mag met recht een “traktatie” genoemd worden. 25 jaar na hun debuutalbum Scratch and bite slaan de melodieuze rockers keihard terug met hun beste album tot nu toe. Coup de grace is het zesde album van de band die sinds 2006 weer aktief is.

Dit album bevat alles wat je als fan van melodieuze hardrock maar te wensen hebt. Fantastische songs, catchy refreinen, aanstekelijke gitaarriffs en solo’s en een uitstekende sound. Ook heeft zanger Robert Emlund een perfecte stem voor dit soort muziek. En dat de heren van Treat geweldige muzikanten zijn is een understatement. Alles aan dit album klopt van begin tot eind.

Fantastische nummers als The war is over, All in, Paper tiger, Roar, Heaven can wait, I’m not runnin’ en No way without you blijven na een keer luisteren direct in je hoofd zitten. Ook de onvermijdelijke ballad wordt niet overgeslagen in de vorm van A life to die for. Maar die is dan ook om door een ringetje te halen en behoort samen met Skies of Mongolia en We own the night tot de hoogtepunten van dit album. Maar eigenlijk is het gehele album een groot hoogtepunt want er staat geen slecht nummer op. Een top cd die nu al op de nominatie staat om cd van het jaar te worden!