[singlepic id=19433 w=320 h=240 float=left]Eerder dit jaar verscheen het uitstekende album All I was van Alter Bridge/Creed gitarist Mark Tremonti waarop hij laat horen dat hij niet alleen goed gitaar kan spelen  maar ook uitstekend kan zingen. Gelukkig blijkt hij dat op het podium in een bomvolle oude zaal van de Melkweg  ook waar te kunnen maken. 

In hoog tempo komen alle twaalf songs van het album aan bod en worden er met All that I’ve got en Gone ook twee nummers gespeeld die niet op het album staan. In totaal staat de band dus slechts 70 minuten op het podium omdat er met een album nou eenmaal niet genoeg materiaal is om langer te kunnen spelen. En aangezien er (blijkbaar bewust) geen nummers gespeeld worden van Alter Bridge en Creed wordt het dus een kort maar zeer krachtig avondje.

Het geluid is hard en de band heeft er overduidelijk zin in. Drummer Garrett Whitlock speelt mede door zijn opvallend enthousiaste stijl alsof zijn leven er van afhangt en gitarist Eric Friedman lijkt ook de tijd van leven te hebben. Speciale gast tijdens deze tour is bassist Wolfgang van Halen (zoon van) die zich overigens zeer bescheiden opstelt op het podium en de spotlights volledig overlaat aan de anderen. Leuk is wel dat Tremonti hem vanwege zijn Nederlandse achtergrond aankondigd als een “local guy” en “he’s one of you”.

[singlepic id=19430 w=320 h=240 float=right]Tremonti zelf heeft er ook zin in en hitst het toch al enthousiaste publiek steeds meer op wat tegen het einde van het optreden zelfs leidt tot een ware moshpit voor het podium. Er zijn veel bezoekers met Alter Bridge t-shirts aanwezig terwijl ik er van Creed niet een heb kunnen ontdekken. In Amerika zal het waarschijnlijk exact andersom zijn. De sfeer is uitgelaten en alle nummers worden met open armen ontvangen en hartstochtelijk meegezongen. Dat is tevens de kracht van het songmateriaal. Het is stevige kost maar wel toegankelijk middels een hoog meezing gehalte.

Hoogtepunten zijn het geweldige Leave it alone waarmee het optreden begint, You waste your time, All I was en het sublieme New way out. Maar eigenlijk worden alle nummers prima gespeeld en kunnen we met recht spreken van een geslaagde avond. En het voordeel van een kort optreden is dat je voor de verandering ook een keer vroeg thuis bent.

De foto’s bij dit artikel zijn door Cristel Brouwer beschikbaar gesteld aan Rockportaal.nl

[nggallery id=1644]