De avond wordt geopend door Upon A Burning Body. Deze heren uit San Antonio, Texas maken een stevige mix van Deathcore, Metalcore en Groove metal. En als eerste band krijgen ze het publiek (dat langzaam in getalen toe neemt) goed mee. Tuurlijk is het als opwarmer altijd wat lastig om de boel op gang te krijgen, maar deze mannen staan stevig in hun schoenen! Het vijftal zet een strakke en goede show neer, met de nodige promotie van hun nieuwe album: ‘Red. White. Green.’. Na de show zijn de heren dan ook te vinden bij hun merchstand om de fans persoonlijk te voorzien van hun nieuwe exemplaar met (indien gewenst) een krabbel van elke bandmember.

[singlepic id=19723 w=320 h=240 float=left]Bij het doven van de zaallichten verschijnt er een schouwspel van licht. De speakers van de band verlichten in verschillende kleuren en de meeste diehards weten al hoe ver het is. Het is tijd voor Caliban. Deze jonge gasten uit Duitsland zijn duidelijk in hun element! De snelle en strakke riffs vliegen om je oren. Ook deze heren promoten hun laatste plaat: ‘I Am Namesis’. De mannen krijgen het publiek al goed mee het is ook duidelijk dat een groot aantal mensen in het publiek niet onbekend is met deze band, en er komen steeds meer mensen los. Als frontman Andreas Dörner besluit om een duik te nemen in het publiek stormen de mensen er op af. Gelukkig weet hij toch snel weer het podium op te duiken en gaat verder met hun snoeiharde set.

Dan is het tijd voor de eerste grote naam van de avond! En hoe goed de voorgangers ook zijn, de mannen van As I Lay Dying laten graag zien hoe zij de zaal warm spelen. Frontman Tim Lambesis staat er bij als een monsterachtige verschijning, al heen en weer vliegend over het podium en af en toe springend op zijn riser (die speciaal voor hem in het midden van het podium geplaatst is) zorgt hij er voor dat de set verloopt als een trein. De interactie met het publiek is minder dan de voorgaande twee acts. Buiten het opnoemen van de titels en vragen of iedereen het naar zijn zin heeft, is deze man niet echt van het praten. Wellicht is hij meer van het gezegde “niet lullen maar spelen!”. Al met al is de verwachting die ik had van deze band 100% waar gemaakt, om ze samen te vatten: ruig, strak, foutloos, briljant. Wat wel jammer is, is dat de set slechts 35 minuten duurt. Maar het wordt al snel duidelijk waarom dat zo is.

[singlepic id=19737 w=320 h=240 float=right]Als de lichten doven, en er een bekende metaltrack wordt gestart die begint met de tekst: “I’m waiting in my cold cell, when the bell begins to chime.” begint het publiek luidkeels mee te zingen: het is dus ook al snel duidelijk dat dit de opwarm track is, die je moet voorbereiden op een stevige dosis metal. En ja wel, als dan het complete nummer ‘Hallowed Be Thy Name’ van Iron Maiden is afgespeeld, krijgen we de bekende intro te horen ‘Capsizing The Sea’, van hun laatste album ‘In Waves’ van Trivium. De heren komen op en starten hun set met de eerste track met de gelijknamige titel ‘In Waves’. De eerste klanken komen uit de strot van frontman en leadgitarist Matt Heafy en het publiek is verkocht! Matt is duidelijk op zijn gemak op het podium en weet hoe hij moet omgaan met zijn publiek en heeft zich goed voorbereid. “Hallo Tilburg, hoe gaat het?!” is het eerste wat hij zegt. Het publiek leek met stomheid geslagen en gaf enthousiast en luid de reactie terug dat het goed gaat. Ook heeft Matt al besloten dat er een serieuze match gehouden gaat worden tussen welk publiek het gekst is “Last night we played in France, those guys are the number one crowd of this tour right now. But I know you can do much better than that!”. Het publiek gaf daar maar al te graag gehoor aan, en Tilburg had als doel de nummer één worden van de tour van Trivium. De heren van Trivium verdienen overduidelijk de rol van headliner want ze spelen en staan als een huis. Na het spelen van enkele hits en een aantal tracks van hun laatste albums houden de mannen het na anderhalf uur voor gezien. Wat een top band en wat een top line-up!

Setlist Trivium: Capsizing The Sea (intro), In Waves, Like Light to the Flies, Rain, Into the Mouth of Hell We March, Down From the Sky, Entrance of the Conflagration, Black, The Deceived, Watch the World Burn, A Gunshot to the Head of Trepidation, Ember to Inferno, Built to Fall, Dying in Your Arms, Pull Harder on the Strings of your Martyr, Torn Between Scylla and Charybdis, Throes of Perdition.

[nggallery id=1665]

[nggallery id=1666]

[nggallery id=1667]

[nggallery id=1668]