Het klinkt als een slechte grap. Een paar er als Vikingen uitziende harige kerels die naar eigen zeggen van een ander planeet komen. Het moet gezegd worden, het vijftal ziet er op zijn zachtst gezegd apart uit. Ook de naam van de band roept vraagtekens op. Maar wat geeft het, gelukkig is het de muziek dat telt. ‘Stranger’ (geproduceerd door Jack Endino die we kennen van Nirvana en Mudhoney) is inmiddels het vijfde album van de heren uit North Carolina en bij het horen van de eerste paar nummers is het meteen al duidelijk dat Valient Thorr zich niet in een hokje laten stoppen.

De muziek is een combinatie van een aantal stijlen waaronder rock ’n roll, heavy metal en niet in de laatste plaats, old fashioned hardrock. Ook zitten er punkinvloeden in. Door deze mengeling is de band geliefd bij aanhangers van allerlei stijlen. Aangezien Valient Thorr volkomen nieuw is voor mij, laat ik alles op me afkomen en heb ik ook geen vergelijkend materiaal. En dat is nou net het mooiste. Valient Thorr is niet te vergelijken. Alsof het zo bedoeld is, klinkt de muziek zo goed en zo creatief dat dit, en dat zeg ik goed bedoeld, nergens op lijkt.

Sinds 2001 timmert de band aan de weg en hebben de mannen een live-reputatie waar je u tegen zegt. Ik kan me daar enigszins wel wat bij voorstellen als ik de nummers een aantal keren heb gehoord. De nummers zitten goed in elkaar. Het gitaarwerk, en dan met name de riffs zijn erg strak gespeeld en het drumwerk gaat alle kanten op. Vooral de tempowisselingen zorgen voor veel variatie. Alhoewel het soms rommelig kan overkomen, vallen uiteindelijk alle elementen verrassend goed op zijn plek. Echter blijf ik het gevoel hebben dat er iets mist, en ik denk dat het juist bij live-optredens naar voren komt. Niet voor niets toeren ze vrijwel het hele jaar door. Valient Thorr heeft met ‘Stranger’ wederom een album gemaakt met  heerlijke no-nonsense beukmuziek. Niets op aan te merken.