[singlepic id=10340 w=320 h=240 float=left]“Leef!” is de naam van het nieuwe album van Van Dik Hout. De band is een tijdje buiten beeld geweest en ze zijn nu weer helemaal terug. Op vrijdag 20 mei, de dag van de albumrelease, stonden de mannen uit Noord-Holland in een goedgevulde W2 in Den Bosch om daar hun nieuwe album live te laten horen.

Als de zaaldeuren van de W2 openen is het al snel best druk. Het publiek komt graag eens kijken hoe Van Dik Hout anno 2011 klinkt en natuurlijk wil men vanavond weer even kunnen meezingen. Opvallend is dat het publiek wat vroeger de band al kwam aanmoedigen kennelijk nu ook weer graag de band wil zien, waardoor de gemiddelde leeftijd van de bezoekers ietsjes hoger ligt dan bij beginnende acts.

Voordat de mannen van Van Dik Hout het podium betreden is het de beurt aan Christiaan Hof om zijn kunsten te vertonen. Het publiek heeft al een tijd moeten wachten voordat er iets op het podium te zien was en verwelkomt Christiaan met een luid applaus. Deze singer/songwriter timmert al een paar jaar aan de weg en sinds kort is hij als soloartiest aan de gang. Zijn optreden van vanavond valt helaas wat tegen. Daar waar het hoofdprogramma grossiert in briljante teksten is het bij Christiaan Hof helaas niet het geval. Zijn teksten zijn wat cliché en helaas is hij met regelmaat onverstaanbaar. Aan het begin staat hij nog alleen op het podium, maar ietwat later komt er nog een gitarist bij en maken twee achtergrondzangeressen de boel compleet. Echter maken deze toevoegingen er nog geen geweldig optreden van. De sfeer komt er hooguit in als hij zijn hit “Dit lichaam luistert niet” speelt, waarbij het publiek even opleeft en meezingt. Het lijkt dan ook soms zo gemakkelijk om in het Nederlands wat liedjes te zingen, maar het is moeilijker dan dat het lijkt.

Als de klok half elf heeft geslagen is het tijd voor Van Dik Hout. De band opent sterk met “Dit is het begin”, een nummer van het nieuwe album. Eigenlijk is hiermee meteen de toon voor de avond gezet. Ze vertellen vol trots dat er nieuw album is en de setlist van vanavond is dan ook rijkelijk gevuld met nieuwe nummers. De band is erg enthousiast en zanger Martin Buitenhuis straalt op het podium. Hoewel de mannen al jarenlang op allerlei festivals en podia hebben gestaan lijkt alles nog even vrij onwennig. Ze hebben een tijdje niet gespeeld en dat is vanavond ook wel te merken. Er treden wat foutjes op en zanger Martin is soms zelfs even de tekst kwijt. Daarentegen wordt het publiek getrakteerd op een enthousiaste band die er enorm veel zin in heeft.

[singlepic id=10337 w=320 h=240 float=right]Het publiek heeft er ook veel zin in vanavond en zingt graag mee met de oudere hits van de band. Natuurlijk ontbreken “Stil in mij”, “Meer dan een ander”, “Mijn houten hart” en “Laarzen aan mijn voeten” niet en tijdens deze nummers leeft het publiek extra op. Jammer genoeg lijkt her er op dat het publiek echter ook “een avondje met Van Dik Hout” aangrijpt om veel met elkaar te kunnen praten en vooral tijdens de rustigere momenten in de show is dit wel hinderlijk. Toch luistert iedereen tijdens “Tot jij mijn liefde voelt” even weer aandachtig en is het praten tijdelijk ingeruild voor kippenvel om vervolgens niet veel later toch weer te kunnen roezemoezen.  Desalniettemin gaat de band heerlijk door en blijken er tussen de nieuwe nummers ook prachtige juweeltjes te zitten. Tekstueel is alles prima op orde en ook de muzikale kwaliteiten van de band zijn niet verminderd. De jaren ervaring zijn simpelweg hoorbaar tijdens deze show. Vooral omdat het contrast tussen oud en nieuw materiaal best groot is kun je zeggen dat de band de tand des tijds heeft overwonnen.

Het nieuwe album “Leef!” is dan ook vanavond prima gepromoot. De band heeft ruim de helft van het nieuwe materiaal laten horen en tussendoor momenten aangegrepen om misschien wel onnodig vaak te noemen dat er een nieuw album is. In het toegift passeren zelfs nog nieuwe nummers en ook de hit “Alles of Niets”. Na een anderhalf uur heeft de band dan ook alles gegeven en zit het optreden er helaas op en lijkt zanger Martin toch nog even de weg kwijt, want “Tot de volgende keer Tilburg” is natuurlijk niet juist. Nederland hoeft gelukkig nog niet te vrezen, Van Dik Hout is terug, Van Dik Hout LEEFT!

[nggallery id=843]

[nggallery id=844]