Onder de noemer “Heavy Hangout” presenteert de W2 elke eerste zondag van de maand een stevige middag rock. Niet in de grote zaal, maar in het cafégedeelte van het gebouw, waar een klein podium plaats biedt voor de bands. In deze “Heavy Hangout” serveren ze zelfs een speciaal “Heavy Hangout-bier”, maar waar het vooral om draait is de band van vandaag: Vanderbuyst

Als we het café betreden lijkt het nog enorm rustig en dreigt er vandaag een fiasco. Voor hooguit een man of vijf lijkt het optreden meer op een veredelde repetitie uit te gaan pakken. Gelukkig druppelen er langzaam maar zeker steeds meer bezoekers naar binnen en als Vanderbuyst van start gaat is het gelukkig wat voller geworden.

De band gaat energiek van start en hun sound is meteen vrij duidelijk. Het trio speelt hardrock die teruggaat naar de jaren zeventig en tachtig. Denk hierbij aan bands zoals Deep Purple, Van Halen en Thin Lizzy. Stevige gitaarrock, waarbij de haardossen van de mannen vaak net zo snel op en neer gaan als hun gitaren. De band speelt strak en het publiek knikt graag mee met de muziek om vervolgens na elk nummer dankbaar te applaudisseren. De band heeft afgelopen jaar een album uitgebracht en men speelt in deze set vrijwel alle nummers. Ook is er ruimte voor een cover. Het nummer “Don’t believe a word” van Thin Lizzy wordt ten gehore gebracht en het past prima in de set. Het gitaarwerk van de heren is fabuleus en blijken ook met de gitaar op zijn rug nog door te kunnen spelen. Ook de drummer van de band gunt zijn drumstel op deze zondagmiddag absoluut geen rust. Deze heren zitten vol energie en dat zullen ze laten horen ook. Dit zal Saxon ook gedacht hebben, want de komende tijd zal Vanderbuyst openen voor deze grootheden tijdens hun Europse tour. Naast de muzikale kwaliteiten is zanger Jochem ook nog eens goed bij stem en past zijn geluid perfect bij de muziek die Vanderbuyst speelt en tevens liefheeft.

Als de set er op zit blijkt dat de band nog maar een drie kwartier heeft gespeeld. Een toegift blijft dan ook niet uit en de band sluit af met een heerlijke cover. “Rock Bottom” van UFO wordt het publiek in geslingerd en in deze versie van bijna een kwartier geeft Vanderbuyst zich helemaal. Deze zeer geslaagde  “Heavy Hangout” met Vanderbuyst zit er op en eigenlijk kijken we alweer uit naar de volgende!